Plesni studio

REDOVNE AKTIVNOSTI PLESNOG STUDIJA INK:

(Voditeljica: Andrea Gotovina)

 

 

TIJELO U POKRETU

Radionica Tijelo u Pokretu namijenjena je mladima koje se generacijski, primjereno, vodi ka razumijevanju vlastitog tijela kao sredstva umjetničkog izraza.

Radionica na kreativan, zabavan i nekonvencionalan način istražuje pokret i ples. Posebno osmišljenim vježbama i zadacima razvija se svijest o vlastitom tijelu, potiče snaga i fizička spremnost, otkriva osobni umjetnički izričaj i potencijal te se razvija vokabular u neverbalnom izražaju. Polaznici se upoznaju s elementima plesa i kompozicije, kao što su vrijeme, prostor, kvaliteta i snaga. Osim toga, potiče se mašta, i kreativnost kako na osobnom, tako i na grupnom nivou.

Kroz zajedničko stvaralaštvo, rad na zadacima i suradnju, razvijaju se vještine timskog rada, uči se respektirati i podržavati druge u njihovom izražavanju što potiče razvijanje pozitivne slike o sebi i jačanje samopouzdanja.

 

  • Tijelo u pokretu 1 – Okuplja učenike 2.,3. i 4. razreda SŠ.
  • Tijelo u pokretu 2 – Okuplja učenike 8 razreda OŠ i 1. razreda SŠ.
  • Tijelo u pokretu 3 – Okuplja učenike 5.,6. i 7. OŠ.

 

 

KREATIVNI PLES ZA ODRASLE

Radionica Kreativnog plesa predstavlja sintezu kreativnosti i tjelesne aktivnosti, prilagođenu odraslima. Ovaj oblik aktivnosti ima terapeutski učinak, potiče opuštanje, pojačava energiju i unaprjeđuje fizičku spremnost i snagu. Kroz kreativni ples, naglasak je na poticanju emocionalnog izražavanja te pronalaženju vlastitog, osobnog izraza kroz pokret. Osnova rada leži u tehnikama plesne improvizacije i eksploracije (fokusirajući se na snagu, vrijeme, prostor i tijelo), uz elemente plesne terapije i tehnika Body-Mind Centering-a.

 

 

MODERNE PLESNE TEHNIKE

Radionica je usmjerena na klasične moderne plesne tehnike, poput Cunninghama i Limona, koje naglašavaju jasnoću, snagu i fleksibilnost. Poseban fokus stavljen je na precizan rad kralježnice i nogu kako bi se razvila mobilnost i koordinacija gornjeg dijela tijela. Polaznici imaju priliku razviti svijest o prostoru kroz kretanje u različitim smjerovima unutar određene fraze kretanja, istovremeno razvijajući osjećaj za ritam i tempo. Tijekom rada posvećujemo pažnju disanju i povezanosti daha s pokretom, što doprinosi fluidnosti u izvođenju pokreta.

Sat započinje s vježbama na sredini prostora, postupno se proširujući kroz prostor, a zaokružuje se završnom sekvencom u kojoj poznati elementi prelaze u izvođačku dimenziju.

 

 

SUVREMENE PLESNE TEHNIKE

Radionica se bazira na Release tehnici, suvremenoj plesnoj praksi koja se fokusira na otpuštanju viška napetosti i pronalaženje slobode u pokretu. Naglašava osjećaj lakoće i fluidnosti te odnos tijela i gravitacije. Osnovica je kretanje između viših i nižih razina („ulazak i izlazak s poda“) te elementima Floore work-a.

U glavnom dijelu sata putem kraćih plesnih fraza na mjestu i kroz prostor savladavaju se tehnički zahtjevniji elementi kao i snaga neophodna za njihovu izvedbu koji se zatim u zadnjem djelu sata spajaju u dužu plesnu sekvencu.

 

 

OSNOVE SUVREMENIH PLESNIH TEHNIKA

Radionica je prilagođena početnicima, fokusirajući se na kombinaciju suvremenih i modernih plesnih tehnika. Polaznicima pristupamo na jednostavan i prihvatljiv način, omogućujući im da kroz vježbe i sekvence prilagođene njihovom tehničkom nivou nauče osnovne principe suvremenog plesa.

Osim tehničkih aspekata, naglasak je na razvijanju muzikalnosti, plesnog izraza, preciznosti, kvalitete izvođenja, pamćenja i pravilne artikulacije pokreta.

 

 

KAZALIŠTE ZA STARIJU DOB

Radionica Kazalište za stariju dob integrirana je platforma koja potiče kreativnost, izražavanje i tjelesnu aktivnost. Obuhvaća različite kazališne umjetnosti kojima će polaznici upoznati i otkriti svijet pokreta i plesa, vlastiti izvedbeni i glumački potencijal, tehnike improvizacije i pripovijedanja, kao i analitičkog gledanja predstava. Ovakva vrsta radionice ne samo da potiče tjelesnu aktivnost i održavanje kondicije kod starijih osoba, već i doprinosi poboljšanju mentalnog zdravlja, samopouzdanja i kvalitete života penzionera.

Jedna od kazališnih umjetnosti kojoj ćemo se posvetiti je Pokret i ples. Radionica započinje laganim zagrijavanjem tijela i istezanjem mišića kako bi se pripremili za aktivnost. U središnjem dijelu sata posvećujemo se slobodnom plesu i vođenoj improvizaciji koja pomaže svakom pojedinom polazniku da se kreativno izrazi, kao i učenju jednostavnih sekvenci pokreta i koreografija. Sat završava smirenim vježbama opuštanja i disanja koje dovode tijelo u stanje mira, meditacije i ravnoteže.

 

 

KOREOGRAFSKA PRAKSA

Koreografska praksa je obogaćeni program Plesnog studija INK s ciljem upoznavanja polaznika s raznovrsnim koreografskim pristupima i metodama u kreiranju u polju plesa i pokreta. Glavni fokus projekta je poticanje kreativnosti i samostalnosti u vlastitom stvaralaštvu, omogućujući polaznicima da razvijaju vlastiti stil i estetiku kao i kritičko razmišljanje o vlastitom radu i radu drugih.

Projekt se sastoji od radionica koje obuhvaćaju teorijske i praktične aspekte koreografije, gledanja i analiziranja plesnih predstava putem video platforme, razumijevanje osnovnih elemenata scenskog dizajna (svjetlo, kostimi, scenografija i zvuk) i kako ih integrirati u plesnu izvedbu te upoznavanje s poviješću plesa, različitim stilovima plesa i važnim koreografima.

 

 

BALET ZA POČETNIKE

Klasični balet zahtijeva poseban pristup i uključuje rad cijelog tijela. Naš sat posvećen klasičnom baletu obuhvaća osnove baletnih pozicija, pravilno postavljanje kukova i koljena te koordinaciju pokreta. Posebna pažnja se posvećuje mekoći pokreta ruku, kao i snazi i stabilnosti pokreta nogama.

Sat je strukturiran u tri dijela: rad sa štapom, rad u sredini prostora i vježbanje skokova