18. SUSRETI PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ (Bjelovar, 11.-14.04.2016.)

 

Na 18. susretima, koje su zajednički organizirali Grad Bjelovar i Hrvatski centar ASSITEJ, prikazano je 11 predstava dramskih studija iz Hrvatske. Dvjestotinjak djece iz Varaždina, Zagreba, Rijeke, Zadra, Čakovca, Karlovca, Šibenika, Pule i Velike Gorice imali su priliku prikazati svoje najbolje predstave, kreativno se izrazit, družiti se i međusobno upoznati.

 

Plesni studio INK na festivalu je gostovao sa svojom predstavom „Zatvaramo!“ autorice i koreografkinje Andree Gotovina u suradnji s izvođačima.

 

Prosudbena komisija na 18. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade, u sastavu Iva-Matija Bitanga – scenografkinja, Maja Katić – glumica i Ivan-Kristijan Majić – redatelj donijela je jednoglasnu odluku te nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelila  Dramskom i Plesnom studiju INK Pula za predstavu „Zatvaramo“.

 

„Predstava Zatvaramo! osvaja scenama otvorenog značenja u koje svaki gledatelj upisuje svoja iskustva, misli, veze i odnose. Našu pažnju posebno privlače dueti koji prikazuju ljubavne odnose iz kojih iščitavamo na koji način izvođači osobno doživljavaju pojam ljubavne veze; poteškoće u njoj, izostanak razumijevanja ili podrške, i eventualni prekid ili mukotrpni nastavak takvog odnosa. Zanimljivo je da u tako zadanom nizanju slika i prizora, svaka nova scena nadopunjuje sadržaj prethodne i uklapa se u gledateljevu osobnu verziju zapravo nepostojeće “priče”. Velika vrijednost i potencijal ove predstave leži i u afirmaciji fizičkog teatra i suvremenog plesa među mladima; kako mladim gledateljima tako i mladim izvođačima, jer je suvremeni ples u Hrvatskoj marginaliziran i većini adolescenata nepoznat i percipira se kao nerazumljiv.  Činjenica da je predstava neverbalna ne da nije umanjila njenu vrijednost, nego, dapače, pokazuje koliko toga tijelo može ispričati i kako to samo može biti scenski snažno, bitno i svima razumljivo.

Zrelost izvedbe, poetičnost pokreta i emotivno nabijene plesne etide iz kojih izbija unutarnji angažman izvođača pokazuju ozbiljan i predan rad i polaznika radionice Scenski pokret i njihove pedagoginje Andree Gotovine i zato se „Zatvaramo!“ nedvojbeno izdvojila kao najzaokruženija i u svim kazališno-scenskim segmentima najcjelovitija predstava na festivalu. Čestitamo i želimo dug život predstavi i mnogo gledatelja svih uzrasta!“