Matija Ferlin

THE OTHER AT THE SAME TIME / ISTOVREMENO DRUGI

AUTORSKI TIM

Koncept, koreografija, režija i kostimografija: Matija Ferlin
Izvode: Claudia Fancello, Tomislav Feller, Matija Ferlin, Liz Kinoshita, Roberta Milevoj
Čitaju: Ana Buljan, Marko Cindrić
Tekst: Jasna Žmak
Dizajn scene: Mauricio Ferlin
Glazba: Colin Stetson (Constellation Records)
Savjetnik: Goran Ferčec
Grafički dizajn: Tina Ivezić
Ilustracije: Juan Echeverri

IGRAJU

Prijevodi: Danijela Bilić Rojnić, Katja Kosi
Projekt manager: Anika Miletić
Koordinacija produkcije: Maja Delak, Saša Rakef
Odnosi s javnošću: Ana Kovačević

Nakon godina iščekivanja, ništa se nije dogodilo. Promijenila se jedino boja lišća. Sve je drugo ostalo isto. Užas svakodnevice proždirao je ljudske duše dotad neviđenom silinom. Novac je bio moćniji od bilo kojeg drugog papira, a riječi su sasvim izgubile na vrijednosti. Stoga su konačno odlučili pobjeći. Hodali su satima, danima su hodali. Bilo ih je petero. Najbolji prijatelji, odmetnici od svijeta davno lišenog ljudskosti. U džepove su strpali tek pokoju tavu, nekoliko šatora i sjekira, i nekoliko knjiga. Hodali su i hodali, zastajući samo da prespavaju u skloništima koje je stvorila Priroda. Hodali su kroz divlje i neprohodne šume, prelazili preko dubokih rijeka i nemilosrdnih jezera. S nepreciznom kartom u rukama, a srca odlučnih u namjeri da pronađu cilj koji im je neprestano izmicao. Nesigurni pred onim što ih čeka, sigurni jedino u ono što su ostavili iza sebe. Hodali su i hodali, sve dok…

Eksperimentalni projekt Istovremeno drugi temelji se na istraživačkom sistemu kojeg je Matija Ferlin započeo u projektu Nastup, svojoj prvoj koreografiji za više plesača, a nastavio u Samicama, svojoj prvoj režiji temeljenoj na tekstualnom predlošku. Razvijajući dalje plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja te nastavljajući svoj interes za istraživanje odnosa  pokreta i jezika, autor u novoj koreografiji koja nastaje na granici dramskog i plesnog izričaja, želi spojiti iskustvo i znanja steknuta kroz rad na spomenutim projektima.

 

Istovremeno drugi je u specifičnom radnom procesu (dio kojeg se odvio u prirodi, na kampiranju na jugu Istre) okupio tri domaća plesača i dvije kanadske plesačice, uz široki tim ustaljenih suradnika. Odlazak u takvo atipično radno okruženje motiviran je željom za kreiranjem jedne malene radne zajednice koja je upućena jedino na samu sebe, s obzirom da se i sama predstava bavi pitanjem zajedništva, ispitivanjem uvjeta i kvaliteta socijalnog ponašanja određenih društvenih skupina, i to ne kroz tekstualni, već kroz fizikalni aspekt predstave. Sam materijal predstave bit će stoga djelomično generiran iz stvarnih situacija koje su se dogodile tijekom kamperskog suživota tima predstave.

 

Želeći istražiti narativne mogućnosti apstraktnog pokreta, lišenog deskriptivnih kvaliteta i konotativnih svojstava, u sudaru s vrlo konkretnim dramskih govorom kao nositeljem značenja, ideja je pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja, kroz stvaranje tjelesnih ekspresija koje tekst neće podržati na način na koji smo naviknuli u klasičnom kazališnom izričaju.

 

Produkcija: Emanat (Ljubljana)
Ko-produkcija: Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Cankarjev dom (Ljubljana)
Partneri projekta: Zagrebački plesni centar – Hrvatski institut za pokret i ples, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Općina Svetvinčenat
Pokrovitelji: Ministarstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS, Grad Ljubljana – Odsjek za kulturu, Ministarstvo kulture RH, Grad Pula, Kanadsko vijeće za umjetnost

 

Slika korištena za izradu scenografije:

 

Henri Rousseau
Le lion, ayant faim, se jette sur l’antilope, 1898/1905
Ulje na platnu, 200 x 301 cm
Fondation Beyeler, Riehen/Basel
Fotografija slike: Robert Bayer, Basel

 

Domaćin smještaja: Arenaturist
Sponzori: Autokamp Tašalera, Vesna Loborika, Vina Matošević, Vina Trapan, Trgovački obrt Kod Milana, Ford Grand Auto, Veralda vinarstvo, Jamnica, Arena modna kuća d.o.o.
Medijski pokrovitelji: Glas Istre, Radio Maestral, Totalni FM (Radio Giardini), Radio Istra, TV Nova, TV Istra
Medijski partner: Radio Pula

 

Hvala:

 

Fondation Beyeler, Riehen/Basel, Ray Bradbury, François Truffaut, Don Wilkie, Constellation Records, Autokamp Tašalera, Obitelj Ferlin, Obitelj Milevoj, Obitelj Debeljuh, Obitelj Žmak, Obitelj Floris, Obitelj Zgrablić, Miro Blaž, Maria Vorić, Dalibor Macan, Tarek Halaby, Aleksandar i Andi Bančić.

 

theotheratthesametime.tumblr.com

Broj izvedbi predstave

Premijera:
25. listopada 2012.

 

Reprize:
26. lisropada 2012.
17. i 18. siječnja 2013. – Ljubljana
23. veljače 2013. Festival Gibanica – Ljubljana
30. svibnja 2013. Tjedan suvremenog plesa Zagreb
28. srpnja 2015. Splitsko ljeto
17. studenoga 2015. HNK u Rijeci
01. travnja 2016. Teatro Stabile Sloveno, Danceproject Festival, Trst,Italija