Milan RAKOVAC

BLAK

BLAK

 


 

 

Nakon Prvog svjetskog rata te prisilne i nasilne talijanizacije schiava, na povijesnu scenu stupaju komunistički revolucionari koji Istru pripajaju matici zemlji. Sa sobom, uz korijenitu društvenu promjenu i proletersku solidarnost, donose i neskrivenu želju za (ne)kontroliranom osvetom, koju provode temeljito i strastveno. Njihovi sinovi u svojoj su državi, za koju su se borili, napokon trebali biti svoj na svome te sami odlučivati o vlastitoj sudbini. No, umjesto pravednosti svjedoče pljački neviđenih razmjera, jedva prikrivenoj svezi mafije i politike uz stalno busanje u junačka prsa, dok se tiha večina šutke zadovoljavala tek mrvicama sa stola.

 

Taj kaos i slom svih vrijednosti iz vlastitog iskustva, ali i iz druge ruke – iz priča matere i dida, poznaje i Škik. Na površinu izranjaju u njegovim psihotičkim halucinacijama rilikom hospitalizacije na Psihijatrijskom odjelu pulske Opće bolnice. Na pragu odustajanja, suočen s uzaludnošću borbe, Škik iz samonametnute autsajderske pozicije odbija pragmatična rješenja svoga bivšeg zapovjednika i ratnog druga Ante, danas uspješnog poduzetika, te bivše djevojke Jasne, danas liječnice blistave karijere. Do njega u snoviđenjima ne dopiru ni vapaji majke, suočene s prijetnjom zatiranja imena ukoliko joj sin jedinac ne produži lozu.

 

Rakovčeve jezične bravure ispisane na lokalnom narječju u kombinaciji s književnim standardom i talijanskim jezikom vuku hibridnim, kolažnim scenskim rješenjima. Slijedeći treptaje duše glavnog junaka dokumentiramo tragičnu i krvavu dramu istarske suvremene povijesti, klizeći iz realizma u snovito, nadrealno, u poetski čin kao jedini moguči modus sublimne egzistencije duha.

 

Ines PLETIKOS, redateljica

 

ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE 
Gradsko kazalište Pula

 

BIBLIOTEKA INK, sv. 22

 

Milan RAKOVAC

 

BLAK
OSSIA, EL DRUXE XE FUČ

 

Nakladnik

 

ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE
Gradsko kazalište Pula

 

Za nakladnika
Gordana JEROMELA KAIĆ

 

Urednik
Miodrag KALČIĆ

 

Fotografije
Saša MILJEVIĆ

 

Grafičko oblikovanje
Toni DAVANZO

 

Tisak
MPS, Pula

 

Tiskano u Hrvatskoj / Printed in Croatia

 

Istarsko narodno kazalište ©Milan Rakovac, 2015.

 

ISBN 978-953-7788-13-1

 

CIP zapis dostupan je u računalnom
katalogu Sveučilišne knjižnice u Puli.

 

Pula, listopad 2015.