Carlo GOLDONI

OŠTARICA MIRANDOLINA (La Locandiera)

AUTORSKI TIM

Čakavski prijevod i adaptacija: Daniela NAČINOVIĆ
redatelj: Jasminko  BALENOVIĆ
scenograf: Miljenko SEKULIĆ
kostimografkinja: Katarina RADOŠEVIĆ GALIĆ
glazba: Livio MOROSIN
koreograf: Sergio CAVALLARO
oblikovatelj svjetla: Dario DRUŽETA

 

 

IGRAJU

Lana GOJAK, Robert UGRINA, Teodor TIANI, Denis BRIŽIĆ, Romina VITASOVIĆ, Elena ORLIĆ, Luka JURIČIĆ, Franjo TONČINIĆ

OŠTARICA MIRANDOLINA (La locandiera),

komedija Carla Goldonija (Venecija, 1707 – Pariz, 1793) jedno je od klasičnih ostvarenja svjetske kazališne baštine. Glasoviti su glumci (Eleonora Duse, Konstantin Stanislavski) i znameniti redatelji (Luchino Visconti) stavljali na kušnju svoja umijeća u interpretaciji Goldonijeva, prema mnogim ocjenama, remek-djela.

Živopisni likovi na svoj način oblikuju priču o ljubavi, čežnjama i ljubomori, ambicijama. Iluzijama…

 

U izvorniku smještena u Firenci, pulska se Oštarica preskokom vremena odvija u belle epoque Puli! Vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, razdoblje je strelovita novovjekog uspona ovoga grada, glavne pomorske baze Imperija. Tu, u gostionici/pansionu „Tri soldata“ – negdje između Amfiteatra i Marine-Casinoa, a nadomak nesreći Prvog svjetskog rata – susrelo se zanimljivo društvo… Svi su ovdje zaljubljeni u gostioničarku (oštaricu) Mirandolinu; svi osim Felixa Srećka Kosovitsa, ženomrsca koji će na kraju ipak pokleknuti pred neodoljivim šarmom lukava ženskog nauma. Poslovni ljudi, mešetari, a možda i budući magnati – Albin Ladrunkovitch i Bartul Grof Škampavija – pomirit će se s odlukom sudbine čiji će sretni prst dotaknuti konobara Mikulu. On je pravi izbor! – Oštarica je tako htjela. Poseban začin ovoj storiji daju komedijantice Hortenzija i Dejanira – koje također imaju svoj „projektić“ u gradu jedne zahuktale urbanosti.

 

Namisli gostiju o Divovskome kolu, Riesenradu bečkoga tipa u Šijanskoj šumi, o željezničkom odvojku od Vodnjana do Fažane te čeličnome mostu do Velikog Brijuna… dio su priče nadograđene na Maestrovu storiju, zaplete i rasplet, uz druge preinake, nužne u pulskoj ambijentaciji komedije.

 

Daniel NAČINOVIĆ

Broj izvedbi predstave

Premijera: 

24. svibnja 2013. u 20.30 INK

 

Reprize:

25. svibnja 2013. INK u 20.30 sati
28. svibnja 2013. INK u 12.30 sati
28. svibnja 2013. INK u 20.30 sati
11. srpnja 2013. Barban
12. srpnja 2013. Lindar
02. kolovoza 2013. Vodnjan
03. kolovoza 2013. INKazalište na Kaštelu
20. siječnja 2014. INK u 20.00 sati
21. siječnja 2014. INK u 12.00 sati
29. svibnja 2014. Umag, Zlatni Lav