Antonio Smareglia

NOZZE ISTRIANE

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

 

U 2024. godini obilježavamo 170. obljetnicu rođenja i 95. godišnjicu smrti istarskog skladatelja Antonia Smareglie, 145 godina od polaganja kamena temeljca Politeame Ciscutti, te 35 godina od rekonstrukcije i dogradnje današnje kazališne zgrade u Puli.

AUTORSKI TIM

Dirigent: Simon Krečič
Redatelj: Marin Blažević
Scenograf: Alan Vukelić
Kostimografkinja: Sandra Dekanić
Oblikovatelj svjetla: Alan Vukelić
Glazbeni savjetnik: Zoran Juranić
Asistentica dramaturga: Sofija Cingula

 

 

IGRAJU

Marussa – Anamarija Knego / Gabrijela Deglin
Lorenzo – Bože Jurić Pešić
Menico, Marussin otac – Giorgio Surian
Biaggio, seoski zabavljač – Filippo Pollineli
Nicola – Robert Kolar / Jure Počkaj
Luze – Stefany Findrik

 

Riječki operni zbor
Zborovoditelj: Matteo Salvemini

 

Riječki simfonijski orkestar
Korepetitorica: Nataliya Marycheva

 

Inspicijenti: Antonija Družeta i Valter Milavec

Trajanje: 150 min s jednom pauzom

O produkciji

U povodu svečanosti otvaranja novoobnovljene Dvorane Ciscutti predstavljamo novu premijeru, operu „Nozze Istriane“ Antonia Smareglie. Rođeni Puljanin, skladatelj Puccinijeva naraštaja, čija su se djela izvodila u Bečkoj operi, milanskoj Scali, u operi La Fenice u Veneciji, vraća se na pulsku pozornicu gdje je ova opera izvedena davne 1994. godine u osječkom uprizorenju. Opera “Nozze Istriane” nastaje u koprodukciji INK s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, a snimati će se za njemačku diskografsku kuću CPO što je još jedna potvrda izvrsnosti. Redatelj ovoga djela čija se radnja odvija u Vodnjanu je Marin Blažević, a dirigent Simon Krečič.

Antonio Smareglia

Njegovo ime i djelo duboko koreliraju s istarskom kulturom, rođen je 5. svibnja 1854. godine u Puli, tada dijelu Habsburške monarhije. Njegova glazba, koja je obogatila svjetsko glazbeno nasljeđe, donosi nam unikatna glazbena djela koje oduševljavaju publiku diljem svijeta. Upravo zato su “Nozze Istriane” u središtu pozornosti naše kazališne sezone pod geslom “Oda Mladosti” kako bismo proslavili njegovo stvaralaštvo i osigurali da njegovo nasljeđe ostane živo i inspirira buduće generacije umjetnika i publike. Antonio Smareglia poznat je po svojim operama, solo popijevkama i instrumentalnim skladbama. Jedini je hrvatski skladatelj čija se opera izvodila u poznatom njujorškom Metropolitanu. Opera “Nozze Istriane” jedno je od njegovih najpoznatijih djela. Opera je praizvedena  1895. godine u Trstu. Radnja se temelji na priči smještenoj u Vodnjanu, a prati ljubavne i obiteljske intrige u vrijeme skladanja opere, oko 1890. godine. Priča donosi pitoreskne i folklorne detalje, što je privuklo skladatelja da pristupi stvaranju opere. Smareglia je u njoj glazbeno majstorski prikazao duh Istre i lokalnog života.

Istarsko narodno kazalište – od Politeama Ciscutti do Gradskog kazališta Pula

Između današnjega Danteova trga i Ulice Sergijevaca uz crkvu Gospe od Milosrđa, zaslugom pulskoga dobrotvora, građevinskog poduzetnika Pietra Ciscuttija (1822-1890), sagrađena je i otvorena 28. prosinca 1854. mala kazališna zgrada Teatro Nuovo, koje ubrzo postaje premalo i pretijesno za ubrzani rast urbane, kulturne i demografske slike Pule. Dobrohotni Ciscutti posve o svojem trošku, prema projektu mladoga arhitekte Ruggera Berlama (i kasnijem voditelju izgradnje), polaže na današnjem mjestu kamen temeljac 22. kolovoza 1879. godine. Višenamjenska dvorana, polivalentne forme i sadržaja, kako mu sam ondašnji naziv kazuje u čast pulskoga mecene, Politeama Ciscutti, impresivno je kazalište čiji kapacitet gledališta nije imao nijedan grad tadašnje Hrvatske. Godine 1989. (5. svibnja), 110 godina kasnije, završetkom generalne rekonstrukcije i dogradnje, INK se može pohvaliti s jednom od najvećih pozornica, a od danas, 35 godina nakon rekonstrukcije i jednom od najljepših kazališnih dvorana u Hrvatskoj.

Opera "Nozze Istriane" u spektakularnoj koprodukciji Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Zajedno ćemo zaroniti u čarobni svijet glazbe i strasti uz nezaboravne melodije opere “Nozze Istriane”.  Ova rijetko izvođena opera odvest će nas na emocionalno putovanje kroz ljubavne i obiteljske intrige smještene u čarobni kraj Vodnjana. Smareglina glazba, obogaćena lokalnom bojom Istre, oživjet će u izvedbama tijekom sezone 2023./2024. Ova koprodukcija donosi spoj talentiranih umjetnika iz Rijeke i Pule te gostujućih umjetnika, koji zajedno kreiraju jedinstveno glazbeno iskustvo, koje će zasigurno dirnuti  srca i duše publike. U konačnici, izvođenje opere “Nozze Istriane” u Puli i Rijeci ima za cilj promicati lokalnu kulturu, obogatiti kulturnu ponudu, te doprinijeti očuvanju i promociji glazbenog nasljeđa Istre i skladatelja Antonia Smareglie.

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA:

4. svibnja 2024. u 19:00

 

REPRIZA:

6. svibnja 2024. u 19:30 sati
11. svibnja 2024. u 19 sati HNK Ivana pl.Zajca Rijeka
15. lipnja 2024. u 19:30 sati HNK Ivana pl.Zajca Rijeka

Recenzije

Autor: Gloria Fabijanić Jelović za Radio Korzo
Objavljeno: 16.5.2024.

„Istarska svadba“ skladatelja Antonia Smareglie, u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečića, doživjela je i svoju riječku premijeru i možemo reći da je to bila izvedba vrijedna divljenja u mnogim njenim segmentima.

Pročitajte cijeli članak