"ZAJC U INK"
Riječki simfonijski orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca

NOVOGODIŠNJI KONCERT

VALENTIN EGEL, dirigent

Nakon samo četiri mjeseca suradnje s Riječkim simfonijskim orkestrom, na njihovu inicijativu proglašen je šefom-dirigentom.

 

Pobijedio je 2019. godine na Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata „Lovro von Matačić” u Zagrebu, Natjecanju svih njemačkih muzičkih akademija, Dirigentskom natjecanju Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig, te je uvršten na popis „Maestri sutrašnjice” Njemačkog foruma dirigenata.

 

Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji „Franz Liszt” u Weimaru u Njemačkoj i u Bloomingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Na majstorskim seminarima učio je od dirigenata kao što su Teodor Currentzis, Arthur Fagen i Peter Gülke.

 

S obzirom na to da potječe iz glazbene obitelji, bavio se glazbom od najranije dobi – klavir, violina i Dječački zbor katedrale u Freiburgu.

 

Ravnao je orkestrima kao što su Radijski simonijski orkestar Leipzig, Filharmonija BBC-ja Manchester, Državna filharmonija Nürnberg, Karlovarski simfonijski orkestar, Berlinska filharmonija, Bugarski komorni orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dr.

 

Između ostalih, radio je sa solistima kao što su Bruno Delepelaire, Fabrice Millischer i Reinhold Friedrich.

 

Elegantni i energični maestro Valentin Egel u plesnim tonovima uvest će vas u novu godinu, i to uz dva sastava Riječkog simfonijskog orkestra.

PROGRAM

Nikolaj Rimski-Korsakov: „Šeherezada“, orkestralna suita
Carl Nielsen: „Aladdin“, suita (ulomci)
Aleksandar Borodin: „Polovjecki plesovi“ iz II. čina opere „Knez Igor“
Aram Hačaturjan: „Adagio“ iz baleta „Spartak“
Johann Strauss II.: Valceri, polke, marševi… i druga iznenađenja

 

Ove godine to će biti uzbudljiva »Šeherezada«Rimski-Korsakova, koja govori o »1001 noći«. Tako će publiku voditi u svijet egzotičnih bajki i
šarenih slika. S valcerom Johanna Straussa »1001 noć« konačno se vraćamo u Beč i naravno najpoznatiji valceri, polke i koračnice neće izostati.
Dakle, ovaj događaj je osmišljen tako da za svakoga ima nešto posebno. Jako se veselim što će Puljani i drugi doći u kazalište na ovu večer u božićno vrijeme!