Lana Šarić

Neboder

AUTORSKI TIM

Režiser i oblikovatelj svjetla: Edvin Liverić
Dramaturginja: Lana Šarić
Kompozitor: Marin Alvir
Scenografkinja: Lara Badurina
Kostimografkinja: Nataša Mihaljčišin (I-gle)
Video oblikovanje: Nenad Glavan
Savjetnica za jezik: Đurđa Škavić

 

 

IGRAJU

ANDI: Vedran Živolić
MONIKA: Lana Gojak
DINO: Filip Lugarić
TONI: Luka Juričić
ČISTAČ: Mirjana Sinožić
GLAS ČUVARA KUĆNOG REDA: Darko Ramljak

Njihov neboder je star, siv i pomalo derutan.  Ima puno katova. U njima je puno stanova. A u stanovima puno stanovnika.  I puno djece. Tako djeci nikad nije  dosadno. I svega ima u neboderu što čovjek može zamisliti. Ljudi, hrane, svih vrsta igračaka, skrivenih zakutaka, tajnih prolazića. Postoji jedna, samo jedna nevolja. Ne mogu izaći. Nema vrata za van.  

 

(Lana Šarić: “Neboder”)

 

Andi, Dino, Monika i Toni četvero su stanovnika Nebodera. Igraju košarku na krovu Nebodera, razmišljajući čime će se baviti sada kad su završili školu i kada prođe ljeto. Jednoga dana, kao i tisuću puta do tada, Andi promaši koš i još jedna lopta padne dolje, preko ruba krova Nebodera, u nepovrat.
Kao i uvijek, pitaju se što bi bilo da mogu otići po nju. Što bi bilo da mogu izaći? Što se nalazi s druge strane i gdje se nalaze vrata za van?

 

“Neboder” priča priču o orvelovskom svijetu, naizgled slobodnom i širokom u svojoj veličini, u bezbrojnim katovima i gomili mogućnosti koje pruža, ali i svijetu koji je u svojoj osnovi programiran, zatvoren i uređen na način da ne dopušta nikakvu istinsku slobodu.

 

Važnije od toga što se nalazi vani, jer svjetovi i sudbine na kraju su slični, u jednom neboderu kao i u nekom drugom, pitanje je slobode – slobode kretanja, mišljenja, izbora, pobijeđivanja ograničenja, nametnutih i vlastitih.

 

Kao i u svakom društvu koje je onima koji u njemu žive uskraćivalo tu slobodu, otkriti što se nalazi vani postaje ključno egzistencijalističko pitanje.

 

U košarci na krovu Nebodera i loptama koje padaju preko ruba, u nepovrat, u buntu djece koja žele imati više od jedne mogućnosti za svoju vlastitu budućnost, ima iste političnosti i istih problema kao i u bilo kojem društvenom sistemu koje ne pruža istinsku mogućnost izbora i istinsku slobodu, od primjerice  nekadašnjih komunističkih sistema do modernog kapitalizma danas.

 

Od velike, svjetske povijesti važnija je ona ljudska, intimna (F.M.Dostojevski, “Idiot”). U “Neboderu” je ovaj problem ispričan kroz obične, male životne priče mladih ljudi s krova Nebodera.

Broj izvedbi predstave

Svečana praizvedba

27. užujka 2009. u 20.00 sati

 

Svečana premijera

28. ožujka 2009. u 20.00 sati

 

Reprize

30., 31. ožujka 2009. 12.30 i 20.00. sati
28., 29. SVIBNJA 2009. INK
17. studenoga 2009. u 19.30 sati Festival “Prolog” Sisak
22.listopada 2009. u 12.30 sati Pučko otvoreno učilište Umag
1. listopada 2009. u 12.30 i 14.00 sati Udruga Kazališna radionica MALIK Rijeka