Kazališno ljeto 2023

Ovogodišnje KAZALIŠNO LJETO bilo je podijeljeno na Plesni tjedan i na Dramski tjedan, kao mala kazališna škola plesa, pokreta i glume.

 

DRAMSKI TJEDAN:

 

 

  1. SCENA KAO ZNAK

 

Svi elementi na sceni nešto znače. Akcije koje glumci proizvode produkt su teme kojom se predstava bavi. Ništa u predstavi nije slučajno (iako se to možda i može činiti da je slučaj).

Cilj radionice je proniknuti u mehanizam kako se ostvaruju značenja na sceni – od rekvizite, kostima i scenografije, dramskog ili ne dramskog teksta, pa sve do glumčeva tijela na sceni te njegova odnosa prema drugim elementima i partnerima.

Kako je moguće ostvariti priču sa, recimo, jednim rekvizitom i glumčevim tijelom u korelaciji? Što znaci glumački zadatak na sceni? Što dramski lik predstavlja u kontekstu predstave i zašto je bitna svijest o tome?

Volio bih s polaznicima proći osnovnu teoriju glume (od Stanislavskog do post dramskog kazališta), a onda kroz (neverbalne) improvizacije ili druge zadatke (neverbalne dramske scene) istražiti što znači glumčevo tijelo na sceni i kako ga se može interpretirati ovisno o kontekstu u kojem se nalazi

 

Voditelj: GABRIJEL LAZIĆ

 

 

  1. KREATIVNA IMPROVIZACIJA

 

Ova trodnevna radionica bazirana je na LECOQ tehnici. Jacques Lecoq  bio je francuski kazališni glumac i glumački trener pokreta. Svojim posebnim metodama podučavao je fizičko kazalište, pokret i mimu te je osnovao i vlastitu školu.

Na ovoj radionici raditi će se na fizičkim vježbama tijela i glasa, improvizaciji glumom i pokretom te će se polaznici upoznati i s radom s maskama te osnovama mime.

 

Voditeljica: VIOLETA ĐORĐEVIĆ

 

 

Vrijeme: 26.06.-01.07.2023.

Mjesto: Scena 5.kat, 4. kat i Velika scena INK