CHOREOPRAKSA 2023

Prezentacija: 28.04.2023. u 20 sati, Mala scena INK

 

Koreografska praksa kao Prostor za vlastito stvaralaštvo

 

Voditeljica/mentorica:  ANDREA GOTOVINA

 

 

Projekt „Koreografska praksa“ unutar Plesnog studija INK osmišljen je kako bi upoznao zainteresirane polaznike s različitim koreografskim praksama, načinima stvaranja te realizaciji vlastite ideje u prostoru i vremenu.

U periodu od 8 tjedana polaznici su imali priliku upoznati se s raznim koreografima i njihovim djelima, razviti osobnu estetiku te istražiti kako određenu ideju izraziti i oformiti fizičkim vokabularom.

 

Uz vodstvo/mentorstvo i u sigurnom okruženju polaznici su se okušali u vlastitom stvaralaštvu kraćih scenskih formi:

 

  1. Th.

Živi. Budi. Jesi. Sada. Udahni, i budi tu. Sada.

Ideja i koreografija: ZOJA POROPAT

 

 

  1. DOS LAMPAS

Kako krenuti iz ničega? U ovoj strukturiranoj improvizaciji dvoje izvođača dozvolili su da prostorija u kojoj su se našli inspirira pokret i njihov put. Zadanom limitiranošću vremena i glazbe stvorena je struktura unutar koje je ostalo prepušteno trenutku.

Ideja: MARKO MIŠKOVIĆ i CARLOS ANDRES FAGIN

 

 

  1. TABOO

Proces povezivanja dviju osoba prepun je prepreka i problema te se čini gotovo nemogućim. Ipak, Oni uspijevaju pronaći način povezati se a putem se susreću s osjećajima tuge, ljutnje, melankolije, sreće, agresivnosti…

Ideja: NOAH CVIJANOVIĆ

 

 

  1. invisible string

Postoji kineski mit o nevidljivoj vrpci, koja spaja dvije srodne duše. Ta vrpca se rastezati i zapletati može, ali nikada se raskinuti neće – ona traje vječno. Ovaj duet istražuje ideju postojanja srodnih duša koje životni izazovi ne mogu razdvojiti. Duet je inspiriran istoimenom pjesmom američke kantautorice Taylor Swift.

Ideja i koreografija: MARIA BURIĆ

 

 

  1. VANJA

Kao reakcija na događaj u kojem je suvremeni ples proglašen nerazumljivim, nedovoljno figurativnim i dosadnim, ovo je naš još nerazumljiviji, apstraktniji i možda dosadniji odgovor na spomenuto.

Svaka izjava u komadu je istinita.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna. Ili, možda nije?

Ideja i koreografija: MARK MARIĆ

 

 

  1. OBJE STRANE

Kada govorimo različitim jezicima nije uvijek lako razumjeti se. U ovom duetu, dvije osobe, sa svim svojim razlikama, teže pronaći ono nešto što ih spaja. Tijekom procesa uviđaju kako razlike zapravo ne moraju biti prepreka već su upravo one njihova sličnost.

Ideja, koreografija: PETRA TRAJČESKI i ZORA CVIJANOVIĆ

 

 

  1. OBZOR

Šest pojedinaca, šest ciljeva i šest puteva.

Ideja i koreografija: MARTINA BOŽIĆ