Yasmina REZA

BOG MASAKRA

AUTORSKI TIM

AUTORICA: Yasmina REZA
PREVODITELJICA: Ksenija Jančin
REŽIJA: Renata CAROLA GATICA
DRAMATURŠKI SAVJETNIK: Darko JAPELJ
SCENOGRAFIJA: Paola LUGARIĆ
KOSTIMOGRAFIJA: Sandra DEKANIĆ
OBLIKOVANJE SVJETLA: Dario DRUŽETA

 

 

IGRAJU

Darko JAPELJ
Luka MIHOVILOVIĆ
Dean KRIVAČIĆ
Nika IVANČIĆ

Yasmina Reza započela je karijeru kao vrsna glumica pa ne čudi što i kao autorica ima gotovo   fizički osjećaj  za scenu.  Spoj govora tijela i riječi daje iznimnu snagu i ritam njezinom kazališnom opusu .  Reza je u  nekoliko je navrata pokazala svoju redateljsku darovitost  koja je  vidljiva i  Bogu  masakra,  majstorski orkestriranom tekstu  koji podsjeća na osjetljivu glazbenu partituru. Uistinu je  velik  izazov postaviti takvu ritmičku strukturu, obuhvatiti sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog iznimnog teksta.

 

Naslov djela ukazuje na načelo “zakona najjačih”, prirodnoga zakona koji očuvanje vrste dozvoljava samo najjačim jedinkama, eliminirajući slabe i bolesne, kako bi se osigurala zdrava i kvalitetna reprodukcija. U tom smislu Bog masakra utjelovljuje primitivne životne nagone, potisnute i odbačene iz naše civilizacije. Drama skida maske civiliziranog ponašanja  koje skrivaju primitivne instinkte koji su duboki , nezatomljivi  pokretači svega što činimo.

 

Rezino djelo očišćeno je od suvišna psihologizma, na sceni su postavljeni samo međuljudski odnosi, interakcije likova koji postepeno  gube osobine dobro obrazovanih, kulturnih i pristojnih ljudi. Ogoljuju se  otkrivajući svoje slabosti, nedostatke, proturječja, frustracije, egoizme, mržnju i društvene predrasude. Građanska dnevna soba postaje borilište. Dva para čine neskladni kvartet čiji protagonisti iznose na vidjelo razne  teme i njihove varijacije o nesuglasicama, ogorčenjima, mržnjama, o međusobnom preziru.

 

Ritam i preciznost dijaloga precizno dočarava četiri bića sa svojim prijevarama i lažima koje jedno drugom govore kako bi preživjeli. Oni su suvremeni likovi “naprednog” društva punog sumnji i sivih zona koje se prave da ih ne vide.  Bog pokolja  promišljanje je banalnosti života koji, pun političke korektnosti, tone u duboku egzistencijalnu prazninu.

 

NAGRADE

Nika Ivančić dobitnica je nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika za ulogu Anite u predstavi Bog masakra.

Trailer

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA:
22. listopada 2021.u 20 sati

 

REPRIZE:
23. listopada 2021. u 20 sati
24. listopada 2021. u 20 sati
26. listopada 2021. u 20 sati
27. listopada 2021. u 20 sati
26. ožujka 2022. u 20 sati
27. ožujka 2022. u 20 sati – SVJETSKI DAN KAZALIŠTA
11. listopada 2022. u 20 sati INK
12. listopada 2022. u 20 sati INK
12. studenoga 2022. u 19:30 INK U ZAJCU, HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
23. veljače 2023. HNK Zadar
29. veljače 2024. INK
1. ožujka 2024. INK

Recenzije

Autor: Kazalište.hr (Paola Albertini)
Objavljeno: 27.10.2021.

Bog masakra provokativna je, razotkrivajuća i cinična studija mentaliteta.

Pročitajte cijeli članak