Federico FELLINI | Antonio GUERRA | Luciano DELPRATO

AMARCORD

AUTORSKI TIM

REDATELJ I AUTOR ADAPTACIJE:
Luciano DELPRATO

KOREOGRAF:
Michele PASTORINI

OBLIKOVATELJ SVJETLA:
Dario DRUŽETA

SCENOGRAFKINJA I KOSTIMOGRAFKINJA:
Belen PARRA

AUTOR GLAZBE:
Osman EYUBLU

ASISTENTICA SCENOGRAFKINJE:
Paola LUGARIĆ

ASISTENT KOSTIMOGRAFKINJE:
Ivan BOTIČKI

ASISTENTICA KOREOGRAFA:
Rachele CORTOPASSI

 

 

IGRAJU

Olivera BALJAK
Tanja SMOJE
Jelena LOPATIĆ
Aleksandra STOJANOVIĆ OLENJUK
Biljana LOVRE
Ivna BRUCK
Serena FERRAIUOLO
Jasmin MEKIĆ
Dean KRIVAČIĆ
Giuseppe NICODEMO
Edi Čelić
Mario JOVEV
Andrea TICH
Deni SANKOVIĆ

O PREDSTAVI

Koprodukcija s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca Rijeka

 

Talijanski humorni film iz 1973. redatelja Federica Fellinija, remek-djelo europske kinematografije, prvi će put oživjeti na pulskoj i riječkoj pozornici u režiji nagrađivanog argentinskog kazališnog umjetnika Luciana Delprata.

 

Djelomično autobiografska priča o starenju, nostalgična, duhovita, gorko-slatka drama koja pripovijeda priču o razuzdanoj skupini likova u slikovitom talijanskom gradiću Riminiju, Fellinijevu rodnom mjestu, vraća nas u redateljevo djetinjstvo i Rimini 1930-ih obilježen tradicionalnim društvenim spektaklima i obiteljskim ritualima. Luciano Delprato, nakon dva velika uspjeha na repertoaru riječkog Kazališta (višestruko nagrađivani „Kralj Edip” i „Decameron”), vraća se režijom ovog dugoočekivanog naslova u oba kazališta.

RIJEČ REDATELJA

SJEĆATI SE.

Na latinskom ricordis što znači vratiti se putem srca. Zanimljivo je da nešto što bi zdrav razum prije povezao s umom, zapravo je više izravno povezano s tijelom. Kroz srce, a ne kroz glavu,drevni Rimljani predlažu proći ponovno. Ne kroz nepomični organ kontrole, zatvoren u skučenoj tami lubanje, već kroz vrijedan mišić smješten u središtu prsnog koša koji ne prestaje podrhtavati do kraja naših života. Konstantno kretanje. Umjesto apstraktnih ideja, krv juri venama. U Fellinijevom svijetu, sjećanje je dio tijela koji intenzivno koristimo za smijeh, čežnju, pozdrav.Gorko-slatki oproštaj od nevinosti što definira prijelaz iz djetinjstva u odraslu dob, buđenje tjelesne požude, uznemirujuće iskustvo naziranja blizine kraljevstva smrti. Život kao isprekidani slijed bračnih noći i tugovanja. Seks i smrt, područja života gdje ideje i riječi podbace, gdje vlada samo drhtavo meso. Sjećanje čini da se iskustvo vrati tijelu. Upravo s tim kompasom upuštamo se u riskantan zadatak kazališne adaptacije (umjetnost tijela i prisutnosti) ovog omiljenog kino klasika (umjetnost snova i slika). U ovom nemogućem pothvatu jedno od naših najvećih nadahnuća bili su Federicovi crteži, kao da u njima postoji područje posredovanja između ove dvije toliko različite discipline, pronalaženje u znaku udara, duh ruke koja je povlačila crtu na papiru, pomičući se od otiska do otiska kako bi se ispunile cipele koje je nemoguće napuniti. U vremenima kada se velike prijetnje nadvijaju nad tijelima i kada se susret i druženje čine nemogućima, nadam se da je predstava bračna noć između kina i kazališta, između glumaca i publike, između izgubljene prošlosti i budućnosti koju treba osvojiti . Ako u tom svadbenom maršu, kojeg ćemo zajedno zaplesati čim predstava počne, uspijemo makar i na nekoliko sekundi da nam srca koračaju u istom ritmu, ostvarit ćemo nešto vrijedno – sjećanja.

 

Luciano Delprato, redatelj

Trailer

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA PULA:
21. listopada 2022.u 20 sati

PREMIJERA RIJEKA:
2. studenoga 2022. u 19:30 sati

 

REPRIZA:
22. listopada 2022. u 20 sati
24. listopada 2022. u 20 sati
2. studenoga 2022. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
3. studenoga 2022. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
4. studenoga 2022. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
5. studenoga 2022. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
8. studenoga 2022. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
9. studenoga 2022. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
27. siječnja 2023. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
28. siječnja 2023. u 19:30 sati HNK Ivana pl. Zajca Rijeka