BALOTINA KNJIŽEVNA VEČER

BALOTI U ČAST

 

21. studenog 2023. u 18 sati održat će se književna večer u čast 60. obljetnice smrti Mate Balote u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

 

Odabrane stihove i prozne ulomke čitat će učenik Rocco Vlačić iz Raklja, polaznici Dramskog i plesnog studija INK – Gradskog kazališta Pula, radijska voditeljica Gordana Trajković, urednica radijske emisije Prostor štiva Nevena Trgovčić, samostalna umjetnica Sabina Aličić, voditeljica kazališta INAT Tanja Grgić i glumac INK Luka Mihovilović.

 

 

Stihovi koje će gosti kazivati su iz pjesničke zbirke Dragi kamen, a ulomci iz romana Tijesna zemlja te putopisa Put u Ravenu i Srednja Istra.

 

U sklopu programa nastupit će učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

 

 

Od samog djetinjstva Mijo Mirković bio je svestran čovjek. Bio je bio ribar, mornar, fizički radnik, književnik, novinar i doktor ekonomije, rođen u Raklju 28. rujna 1898. Osnovnu školu, koju je osnovao njegov otac, Ante Mirkovic-Gaspić, pohađao je u rodnom Raklju. Gimnaziju je počeo u Pazinu, a završio u Zabrehu u Češkoj. Školovanje je nastavio u Zagrebu, Beogradu, Frankfurtu, Berlinu i Bratislavi. Na fakultetu za ekonomske i društvene nauke u Frankfurtu stekao je doktorat 1923. godine.

 

Balota nije samo govorio u ime mnogih, on je i bio jedan od mnogih Istrana. Bio je čovjek koji je stekao veliko znanje, koji se upornim radom i intelektualnom sposobnošću popeo do najviših položaja u ekonomskoj nauci, ali i onaj koji je svojom vanjštinom i osjećajima ostao cijeloga života fizički radnik.

 

U svojim djelima hvali istarski zavičaj, govori o životu običnih ljudi, svakodnevnici, nostalgiji za djetinjstvom. Daje nam i mnogo uvida u povijesnu baštinu. Većina njegovih pjesama govori o teškom životu ribara i mornara.

 

Njegova značajna književna djela su pjesnička zbirka Dragi kamen koju piše na čakavštini, roman Tijesna zemljaProza i poezija, drama Smrtni grijeh, putopisni zapisi Na crvenoj istarskoj zemlji, povijesno-autobiografske monografije Stara pazinska gimnazijaPuna je Pula.

 

Objavio je mnogobrojne sveučilišne udžbenike i ekonomska djela, među kojima i Ekonomsku historiju Jugoslavije. Jedan je od najplodnijih ekonomskih pisaca između dvaju svjetskih ratova i u poraću: Trgovina i unutrašnja trgovinska politikaSpoljna trgovinska politikaSaobraćajna politikaZanatska politika, Industrijska politikaOdržavanje seljačkog posjeda, Razvoj ekonomske misli u XIX. vekuAgrarna politikaEkonomska struktura Jugoslavije 1918.–1941.Ekonomika agrara FNRJSeljaci u kapitalizmuUvod u ekonomiku Jugoslavije.

 

  • 26. listopad 2023.

    “QUASI U IZVEDBI” – Održano prvo predavanje iz ciklusa “PREDIKAT”

    Pročitaj Više
  • 15. listopad 2023.

    “BESKRILCI” ZUJALI PO GRADU I PARKU

    Pročitaj Više