"SOLO ZA SEDAM" NA JUVENTAFESTU U SARAJEVU

15. rujna 2022. –

 

 

10. GODINA JUVENTAFESTA

 

„Čovjeku je potrebna kultura, a pogotovo u sazrijevanju da shvati svijet u kojem živi i svoje mjesto u tom svijetu. Juventafest je pokret! Juventafest nudi slobodu, a ona je uvijek čin osobne odluke.“

 

Jasna Diklić, direktorica festivala (F: Juventafest)

 

Tim riječima je direktorica festivala, Jasna Diklić otvorila 10. Juventafest nakon kojeg se u  prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo prolomio glasan i dug aplauz koji je slavio mladost, umjetnost, upornost, strast, ljubav i posvećenost prema kazalištu.

 

Već drugog dana festivala, 8.rujna naša predstava „SOLO ZA SEDAM“ koreografkinje Andree Gotovina u izvedbi mladih plesača Plesnog studija INK, nastupila je na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

 

Sedam samoća na sceni, sedam odabranih trenutaka i sedam individualnih međuprostora, s promatranjem ljepote u odsutnosti sreće, držali su potpuni muk publike u Pozorištu mladih Sarajevo sve do kraja izvođenja. „Solo za sedam“ ispraćen je ovacijama publike i već nakon drugog dana festivala sasvim je jasno da ovogodišnjim članicama žirija, glumici Jeleni Rusjan, rediteljici Selmi Spahić i glumici Mirni Jogunčić neće biti lako donijeti odluku o Grand Prixu i Specijalnoj nagradi žirija.“  (RadioSarajevo.ba)

 

Do kraja festivala, uz gledanje predstava drugih trupa i kazališta iz regije, svi učesnici pohađali su i majstorske kazališne radionice koji su vodili  etablirani glumci, lutkari i pjevači. Tako su naši mladi plesači učili o klauneriji, mjuziklu, kreativnom pokretu i lutkarstvu, te proveli nezaboravno vrijeme zajedno sa svojim vršnjacima u Sarajevu.

 

Solo za sedam (F: Juventafest)

 

Dramski i plesni studio INK u deset godina Juventafesta nastupio je tri puta, a sa predstavom Razredni neprijatelj (2017) u režiji Luke Mihovilovića osvojio GRAND PRIX za najbolju predstavu festivala.

 

2019. u selekciji prvi je put na festivalu nastupila plesna predstava i to naša – „13“ koreografkinje Andree Gotovina. Igrajući i ove godine plesnu predstavu i sumirajući fantastične reakcije na nju možemo doista reći da se plesna umjetnost probija na ravnopravno mjesto na festivalu, ali i u kazalištu za djecu i mlade uopće.

 

Zajednička fotografija svih sudionika festivala (F: Juventafest)

 

Grand Prix za najbolju predstavu osvojila je predstava „NAŠ RAZRED“ PlayDrame iz Splita, a specijalnu nagradu predstava „KRALJ IBI“ organiza

 

MONOGRAFIJA  10. GODINA JUVENTAFESTA

 

Drugog dana festivala promovirana je monografija „10 GODINA JUVENTAFESTA“ na kojoj su bili pozvani redatelji i autori svih pobjedničkih predstava. U monografiji su sadržane fotografije i tekstovi svih predstava, sudionika, pedagoga, gostiju, volontera od prvog Juventafesta do danas, a sam rad na sakupljanju svih podataka trajao je dvije godine.

 

Monografija “10. godina Juventafesta” (F: Juventafest)

 

Prisutnima na promociji su se obratili direktorica Udruženja „Medija – Art“ i Juventafesta Jasna Diklić, recenzent monografije, teatrolog i direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović, promotor, izdavač i publicist Dragan Stojković te autorski i urednički tim monografije Ismar Žalica, Azra Islamagić Mulahmetović, Emina Omerović i Adis Omerović.

 

Andrea Gotovina i Luka Mihovilović na promociji monografije (F: Juventafest)

 

Luka Mihovilović, redatelj predstave „Razredni neprijatelj“ koja je osvojila Grand prix na 5. Juventafestu, u ime svih izvođača i Istarskog narodnog kazališta primio je knjigu te se zahvalio cjelokupnoj organizaciji, a posebno direktorici festivala Jasni Diklić uz želje da Juventafest živi još dugo.

  • 19. travanj 2024.

    Ulaznice za autorsku predstavu Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” od danas u prodaji

    Pročitaj Više
  • 27. ožujak 2024.

    Svjetski dan kazališta obilježavamo razgovorom s Ivicom Buljanom o tendencijama u suvremenom teatru

    Pročitaj Više