"Samice" na sceni HNK u Zagrebu

Gotovo osam godina nakon originalne premijere kultna predstava  Samice redatelja i koreografa Matije Ferlina vraća se na scenu i to onu zagrebačkog HNK!

Prvi put nakon 2012. godine kada je predstava zadnji put odigrana originalna glumačka postava, s manjim izmjenama, okupit će se za zagrebačku izvedbu 21. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u 19:30 sati.

Premijerno izvedena 7. listopada 2011. godine, predstava Samice predstavlja prvi Ferlinov kazališni projekt za ansambl s više izvođača te početak njegova istraživanja koreografskog potencijala jezika, a osim toga predstavljaju autorov početak suradnje s dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak s kojom će suradnju nastaviti u nizu kasnijih projekata.

Žmak je za ovaj projekt napisala lucidan i ludički izvedbeni tekst koji je objavljen u programskoj knjižici u izdanju Biblioteke INK.

Scenografiju, kao i za sve ostale Ferlinove projekte, potpisuje Mauricio Ferlin, a dramaturgiju Sandro Siljan.

 

Predstava  Samice donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. Kroz njihove su odnose, na začudan način aktualizirane teme samoodrživosti, suživota, ekologije i kolektivizma. U atmosferi permanentnog iščekivanja, obilježenog trenucima snažne euforije i još snažnijeg razočaranja, junakinje imaju jednu jedinu stvar koja im je konstantna i zajednička – sve govore unatrag: od točke prema velikom slovu. Kako je sam autor objasnio povodom premijere, riječ je o projektu u kojem je stečeno koreografsko znanje i iskustvo  želio prenijeti na područje govornog jezika. Ferlin kaže: “Kao uvijek u svom radu, koncept od kojeg krećem krajnje je jednostavan: postaviti dramsku predstavu koja poštuje konvencije dramskog kazališta, ali su sve rečenice napisane i izvode se sa unutarnjim poretkom riječi unatrag”.

Originalna glumačka postava (Csilla Barath Bastaić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Ana Vilenica, Dijana Vidušin, Romina Vitasović, Silvio Vovk i Vedran Živolić) u ovoj će izvedbi doživjeti dvije alternacije – Jelena Miholjević nastupit će umjesto Vedrana Živolića, a sam autor igrat će umjesto Dijane Vidušin.