SAMO NAJBOLJE

JOVANA RALJIĆ I
CLEMENS ZEILINGER

Jovana Raljić, violina (BiH / Austrija)

rođena je u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. Magistar je sa najvišim priznanjem na najistaknutijoj svjetskoj Akademiji umjetnosti u Beču, centru klasične glazbe, kod profesora Christiana Altenburgera. Osvojila je više prvih nagrada i priznanja na internacionalnim violinskim natjecanjima  u Italiji, Njemačkoj, Austriji i Srbiji.

 

Kao solistica na violini nastupala je širom svijeta s mnogobrojnim orkestrima poput simfonijskog orkestra Karlowe Wary u Češkoj, simfonijskog orkestra Savaria u Mađarskoj, komornog orkestra Lappenranta iz Finske, Filharmonije iz Graza, Milanskog komornog orkestra, Banjalučke filharmonije. Pored toga izvrstan je koncertni majstor s angažmanima širom Europe te je nastupila u prestižnim dvoranama poput bečkog Musikvereina, Wiener Konzerthaus, Berliner Philharmonie, Brucknerhaus Linz, Santander Bernabeu itd. Koncertni je majstor priznatih ansambala poput Wiener Kammersymphonie, Allegro Vivo Kammerorchester, Webern Kammersymphonie, Nova Symphonieorchester, Valsassina Kammerorchester, Wiener Jeunesse Orchester. Instrument na kojemu svira ustupljen joj je na korištenje iz kolekcije instrumenata Bečke filharmonije,  djelo majstora Carla Franza Schmidt-a iz 1873. godine, kao vid priznanja za uspjeh mlade i talentirane umjetnice.

 

Kao solist i koncertni majstor nastupila u na turneji širom Japana početkom 2023. godine, a u planu su azijske turneje u Koreji, Tajvanu i Kini.

 

Kao pjevačica, laureat je nekoliko festivala širom Evrope i predstavnik Bosne i Hercegovine na renomiranom pop festivalu “Slavjanski Bazar” u Bjelorusiji,  te ju je odlazak u Austriju na studije violine zaustavio u početnim pripremama kao mogućeg kandidata i predstavnika države na Evroviziji.

Clemens ZEILINGER, klavir (Austrija)

rođen je u Beču, studirao je najprije klavir na Brucknerkonservatoriju u Linzu, a zatim na Sveučilištu za glazbu u Beču.

 

Zeilinger je osvajao nagrade na raznim međunarodnim natjecanjima, na Europskom glazbenom festivalu mladih u Antwerpenu, na Beethovenovom natjecanju u Beču, na Europskom natjecanju komorne glazbe u Haagu, na Jugend musiziert te je dobio nekoliko Boesendorferovih stipendija.

 

Koncertirao je u Europi te radio kao solist s mnogim renomiranim orkestrima (Niederoesterreichische Tonkuenstler, Brucknerorchester Linz, Suedboehmische Philharmonie, Orchestra of the Royal College of London, Zagrebačka filharmonija, Philharmonices Mundi…). Velik dio svog vremena posvećuje komornoj glazbi (član je Tria ‚VanBeethoven‘, a često nastupa kao klavirski suradnik, osobito s pjevačima).

 

Godine 2008. privukao je međunarodnu pozornost izvođenjem kompletnog Beethovenovog opusa od trideset i dvije sonate za klavir solo u roku od tri mjeseca, a te godine je dobio nagradu od radijske postaje u Austrije (Ö1).

 

  1. Zeilinger predaje na Sveučilištu za glazbu u Beču i na Sveučilištu Bruckner u Linzu (Austrija).

Ljepota promjene perspektive / The Beauty of Changing Perspective

L.V. Beethoven:                          Violinska sonata br. 7, Op. 30

 

                                                                          Allegro con brio

                                                                          Adagio cantabile

                                                                          Scherzo: Allegro

                                                                          Finale: Allegro; Presto

 

 

Saint-Saëns:                                 Introduction and Rondo Capriccioso, Op. 28

 

 

***

 

F. Kreisler:                               Chanson sans Paroles

 

F. Kreisler:                               Song of India

 

A. Piazzolla:                           Oblivion

 

G. Gerswhin:                         Summertime

 

B. Howard/F. Sinatra:      Fly me to the moon

 

E. Cooley:                               Fever

 

A. Piazzolla:                          Libertango

 

M. Ravel:                                Tzigane

Lions klub Pula omogućit će posjetiteljima da dolaskom na koncert, prema svojim mogućnostima, prilože novčanu donaciju, za donatorsku akciju “Za pogled kroz prozor”.