Prema motivima drame OSCARA WILDEA

Saloma

AUTORSKI TIM

Redatelj: Damir ZLATAR FREY

 

koreograf: Damir ZLATAR FREY
dramaturginja: Željka UDOVIČIĆ
skladatelj: Darko HAJSEK
scenograf: Damir ZLATAR FREY
kostimografi: Matija VUICA i Damir ZLATAR FREY
oblikovatelj svjetla: Raffaele CAVARRA
asistent redatelja: Manuel KAUČIĆ
asistentica koreografa: Irena MIKEC
asistentica scenografa: Lara BADURINA
lektorica: Olivera PLEIĆ
savjetnice za hebrejski ivrit jezik: Lara ROMANO i Ana ROMANO
video oblikovanje: Staša IGRUTINOVIĆ
šminka i frizure: Mirija KRALJ

 

 

IGRAJU

SALOMA Helena MINIĆ
HEROD, vladar Marinko LEŠ
HERODIJADA, žena Herodova Leonora SURIAN
IVAN KRSTITELJ, prorok Rade RADOLOVIĆ
SIRIJAC, šef policije Dalibor BRKIĆ
PJEVAČICA Lana GOJAK
LUNA Marko KALC
GOSTI Ana ROMANO, Gordana ŠIMIĆ, Irena MIKEC, Ivana KALC, David BELAS, Frane MEDEN
GLAVNA SOBARICA Elda KOSANOVIĆ RADOVIK
SOBARICE Iva KEVRA, Eni ĐORĐEVIĆ
GLAVNI BATLER Ivan BLAGAJČEVIĆ
POSLUŽITELJI Zrinko GRGIĆ, Simon CORAZZA
AGENTI Zrinko GRGIĆ, Simon CORAZZA
AGENTI S PSIMA Franko KLIMAN, Oliver FILIPOVIĆ, Petar JOZIĆ
PSI TRAGAČI DIBO, GRINGO, KIA

 

solo vokal: Aleksandra PTIČAR
kolorature: Leonora SURIAN
organizator i inspicijent: Manuel KAUČIĆ
izrada kostima: Gracia-Matija d.o.o. Zagreb, Krojački obrt Matea
izrada scenografije i rekvizite: Stjepan Buković, Robert Budak, Milan Pribanić, Krojački obrt Matea

DAMIR ZLATAR FREY, dramski i operni redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, utemeljitelj i ravnatelj kazališta i festivala, osebujni je kazališni autor koji ne ostavlja ravnodušnim ni gledatelje ni kritičare. Nakon više od sedamdeset koreografija, što samostalnih što u dramskim predstavama, u Sloveniji i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, 1986. godine utemeljuje u Ljubljani “Koreodramu”, vlastito kazalište koje je ostavilo dubokoga traga u stvaralačkim poetikama suvremenoga slovenskog kazališta, ali i u širem kulturnom prostoru. Ostvario je brojne vrijedne i hvaljene autorske projekte i predstave u hrvatskim, slovenskim, bosanskim, srpskim i talijanskim kazalištima od kojih se izdvajaju uprizorenja Slavka Gruma Događaj u gradu Gogi, Ivana Cankara Lijepa Vida, Oscara Wildea Saloma, Slavenke Drakulić Božanska glad, Eugenea Ionescoa Lekcija, Uga Bettija Zločin na kozjem otoku, Federica Garcia Lorce Krvava svadba, Marquisa de Sadea Filozofija u budoaru, Jeana Geneta BalkonSluškinje i Strogi nadzor, autorskog projekta Tirza ili slast na ustima šumskoga demona, Davida Harrowera Noževi u kokošima… te nedavne Dame s kamelijama Aleksandrea Dumasa u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca. Njegov dramski prvijenac, autor teksta uz režiju, scenografiju, kostimografiju, koreografiju i odabir glazbe, Krv i košute praizveden je 1989. u Mriboru, a u Hrvatskoj je doživio premijere 2003. godine u Puli i 2006. u Varaždinu. Dobitnik je više vrijednih priznanja, među kojima se ističu: odličje predsjednika Republike Hrvatske za doprinos u kulturi Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Marulova nagrada, nagrada Hrvatskoga glumišta, Prešernova nagrada, Župančićeva nagrada, Nagrada grada Ljubljane te Borštnikova nagrada koju je dobio u više navrata. U Umagu 2000. godine utemeljuje, pokreće i umjetnički vodi Međunarodni festival komornoga kazališta “Zlatni lav”. Nakon drama Krv i košute Tomizziane ovo je treća režija Damira Zlatara Freya u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula.

 

A zašto Saloma baš danas?

 

Zato što ta priča, koja raspravlja o poremećenosti sustava osnovnih ljudskih vrijednosti, ne samo da provocira, već postaje upravo nezaobilaznom baš u turbulentnim vremenima. Jer su životi ovih naših likova započeti davno, u vremenu smjena civilizacija, u vremenu koje je stare vrijednosti osudilo na nestajanje, a nove još nisu bile nastale.

 

Naši likovi egzistiraju u mreži odnosa koja se uspostavlja zapravo iz potpunoga otuđenja: svatko od njih egzistira za sebe, neosjetljiv za probleme drugih, potpuno usredotočen na sebe, vlastite potrebe i probleme. Njihove suodnose nameće situacija u kojoj se zatiču, a unutar nje svakoga od tih likova na različit način dramski pokreće žudnja, želja, potreba – opsesivna strast. Saloma žudi za Jokanaanom (Ivanom Krstiteljem), Herod za Salomom i njenim plesom, Herodijada za osvetom, Sirijac za Salomom… No, u toj relaciji, predmet njihovih žudnji ostaje samo objekt, a nikada subjekt. Herod je, dakle, spreman Salomi sve, baš sve obećati samo da udovolji vlastitoj želji da vidi njezin ples, Saloma traži glavu Jokanaanovu (Ivanovu) ne bi li zadovoljila svoju potrebu za njegovim poljupcem – time je do apsurda doveden egoizam njihova motiva djelovanja. Pored toga predstava progovara o još nekim temama koje su nam danas itekako poznate, primjerice – o incestu koji majka Herodijada gotovo tolerira ili pak nedovoljno snažno brani zbog sigurnosti vlastite pozicije u toj društvenoj hijerarhiji, o strahu vlastodršca od pobune, o Salomi kao predstavnici nove generacije bez skrupula, vrijednosti, budućnosti.

 

Mi smo, dakle, ponovno prepoznali njen Ples na prijelazu tisućljeća. Zašto? Zrakoprazni prostor između epoha puni se tranzicijskim floskulama koje u predahu histeričnoga vremena, u kojem smo zarobljeni, krade i sakriva identitete pojedinca. Biti ili ne biti zamijenjeno je pitanjem: biti ili imati. Utopija je dokinuta. Ideali zabranjeni. Okrutnost postaje modus preživljavanja.

 

Univerzalnost teme u srazu s našom suvremenošću otvorila nam je politizirani prostor pozornice teatra na kojem naša Saloma postavlja naša pitanja o nama samima. Njen Ples tjera na razmišljanje. O nama.

 

Željka UDOVIČIĆ, dramaturginja

 

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula zahvaljuje na suradnji, ustupljenom prostoru i ostalim uslugama u pripremi predstave SALOMA Zagrebačkom kazalištu mladih (ZeKaeMu) u Zagrebu.

 

Posebna zahvala svim gospodarstvenicima u gradu Puli koji su nas prepoznali te na bilo koji način podržali i potpomogli realizaciji programa (iako žele ostati anonimni).

Partner pri projektu
Narodno pozorište Tuzla

 

Medijski partner: Radio Pula
Medijski pokrovitelji: Glas Istre, Radio Maestral, Radio Giardini, Radio Istra, TV Nova, NIT TV
Sponzori: Croatia, Zagrebačka banka, Istracement, Arenaturist, Poljoprivredno gospodarstvo Veralda, Tiskara MPS, Angolo, Jamnica.

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA:

27. veljače 2010.

 

REPRIZE:

28. veljače 2010.
01. ožujka 2010.
02. ožujka 2010.
03. ožujka 2010.
27. travnja 2010.
28. travnja 2010.
15. listopada 2010.
09. svibnja 2010. HNK u Zagrebu
04. lipnja 2010. SNG u Mariboru, Slovenija
17. RUJNA U NARODNOM POZORIŠTU – BEOGRAD
20. RUJNA FESTIVAL “MLAD OTVOREN TEATAR” – SKOPJE
19. LISTOPADA FESTIVAL MESS – SARAJEVO
24. srpnja 2011. Mittelfest-Cividale del Friuli, Italija