Toni CAFIERO

MUŽEVI I ŽENE

AUTORSKI TIM

prijevod: Ingrid DAMIANI EINWALTER
režija i adaptacija: Toni CAFIERO
video projekcije: Martino ŠESNIĆ

 

oblikovanje i izrada scenografije i scenske rekvizite: Desanka JANKOVIĆ, Toni CAFIERO, Goran ŠAPONJA, Dario DRUŽETA, Martino ŠESNIĆ, Giordano SIROTIĆ, Nenad CUKON, Nenad VITASOVIĆ, Divna d.o.o., Fundus INK

 

kostimografija i izbor kostima: Desanka JANKOVIĆ, Toni CAFIERO
oblikovanje svjetla: Dario DRUŽETA
izbor glazbe: Toni CAFIERO
lektura: Margareta ĐORDIĆ

 

organizator inspicijent: Manuel KAUČIĆ

 

 

IGRAJU

GABE Valter ROŠA
JUDY Lara ŽIVOLIĆ
JACK Luka MIHOVILOVIĆ
SALLY Mada PERŠIĆ
VODITELJICA, SHAWN, SAM, RAIN Gala NIKOLIĆ
VODITELJ, PAUL, DAVID, MICHAEL, RICHARD Matino ANTUNOVIĆ

Urnebesni Woody Allen hvata se ukoštac s jednom od svojih omiljenih tema: bračnom krizom i nevjerom u braku.

 

Napisan 1992. godine, Muževi i žene spada među najcjelovitije scenarije Woodyja Allena, a sam ga je Allen više puta naveo među omiljenima u vlastitoj filmskoj produkciji.

 

Citirajući upravo autora, likovi Muževa i žena vrte se u krug, zarobljeni u sitnodušju i kroničnom nezadovoljstvu malograđanske svakodnevice.

 

Odlučio sam postaviti ovaj majstorski scenarij na kazališnu scenu govoreći o složenosti ljudskih odnosa, gdje se kroz bračni sukob, koji je često povod podrivanju vlastite životne inertnosti i nesigurnosti, odražavaju dobro poznati – često uz stid – intimni osjećaji sviju nas.

 

“Život ne oponaša umjetnost, već oponaša loš TV program”: ovo je tek jedan od briljantnih aforizama velikog Woodyja koje možemo pronaći u ovoj kazališnoj preradi jednog od njegovih najuspjelijih filmova.
“Prije nego odemo na večeru, ima jedna stvar koju trebaš znati: José Luis i ja se rastajemo”: ta rečenica pokreće lavinu koja će dobro protresti naoko čvrste temelje bračnog života naslovnih likova. Muževi i žene urnebesno i bez milosti secira odnose među parovima te poteškoće i frustracije koje su odraz našeg vremena.

Scene će se hitro izmjenjivati, a publika će, u ulozi nevidljivog psihoterapeuta iz filma s mogućnošću nadopune povjerenih joj iskaza sa scene, voditi likove i tako doprinijeti živosti predstave i za nju a i za same glumce.

Mnogima je utkano sjećanje na legendaran Allenov film, što će nekima biti poticaj da pogledaju predstavu, dok drugima baš to možda bude nezgodno, jer ta pronicljiva i precizna analiza odnosa u parovima povlači sa sobom rizik da nas se dirne u živac: vidjet ćemo koliko se toga gura pod tepih, do kojeg se stupnja zna razviti sposobnost izbjegavanja samoće, pa kako seks lagano ali sigurno hlapi bez da o tome nitko izusti riječi… Ukratko, tekst je to koji “u sridu” progovara o parovima, o tom mutnom poslu koji nazivamo ljubav sve dok ni ne znamo kako više to nazvati, jednom kad trpljenje i laž postanu normalna pojava…
Da završimo replikom jednog od likova: “Čudno koliko je izbjegavanje problema zapravo djelotvorna stvar… Ne, nemojte se smijati – puno vas točno zna o čemu govorim.”

 

Toni Cafiero

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA:
17. listopada 2019. u 20 sati INK

 

REPRIZE:

18. listopada 2019. u 20 sati INK
19. listopada 2019. u 20 sati INK
21. listopada 2019. u 20 sati INK
15. studenoga 2019. u 20 sati INK
16. studenoga 2019. u 20 sati INK
23. listopada 2020. INK
21. siječnja 2021. INK
22. siječnja 2021. INK
17. veljače 2021. INK
18. veljače 2021. INK
19. veljače 2021. INK
24. travnja 2021. Varaždin