Dario Fo | Aleksandar Bančić | Valter Roša

MISTERO BUFFO 2

AUTORSKI TIM

Tekst: Dario FO

Savjetnik: Aleksandar BANČIĆ

 

IZVODI

Valter ROŠA

10 GODINA MISTERA BUFFA NA SCENI INK

“Mistero Buffo” je predstava koju našoj publici ne trebamo previše predstavljati. Prošlo je više manje deset godina otkad je Valter Roša izišao na pozornicu Istarskoga narodnog kazališta i izveo  ovaj klasik nobelovca Darija Foa, po prvi puta prevedenog na istarsku čakavicu.

 

Bio je to četvrtak,  14. lipnja 2012., a otad je predstava izvedena više od osamdeset puta, što u matičnoj kući, što na  gostovanjima diljem Istre, Kvarnera pa i u Zagrebu te Italiji. Izvedena je, što pred građanskom  publikom, što pred učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, umirovljenicima pa čak i  samim autorom, Darijom Foom.

 

Predstava je već u prvoj sezoni igranja bila nominirana za  nagradu publike portala “Teatar.hr”, a 2020. je dobila nagradu publike “Eufemia” na festivalu  Rovinj, Art & More. Sam Valter Roša je na 14. Gumbekovim danima, 2021., dobio nagradu “za  nadahnutu izvedbu i spoj tradicije giullara i suvremenog kabaretskog izraza”. 

 

Osobno, nisam iznenađen polučenim uspjehom jer sam vjerovao u ovaj tekst još otkad sam  prisustvovao nadahnutoj izvedbi Darija Foa na pozornici Palasport Carnera u Udinama, još daleke  1994. Tekst je samo čekao pravog izvođača, Valtera Rošu, koji se, kao član Dramskog studija  INK-a, pokazao vrlo svestranim interpretom bliskom talijanskom stilu komedije.

 

Od onih prvih  dana rada na ovom tekstu, od probne izvedbe lakrdije “Bonifacije VIII” za Noć kazališta 2011. pa  do danas, kada spremamo posebnu izvedbu povodom desetogodišnjice premijere, Valter se  razvio u vrhunskog glumca, majstora komedije i improvizacije koji s punim pravom može nositi  titulu istarskog nasljednika Darija Foa.  

 

Aleksandar Bančić

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA:

29. srpnja 2022. u 21 sat – INK NA KAŠTELU
30. srpnja 2022. u 21 sat – INK NA KAŠTEL

 

REPRIZE:

24. studenoga 2022. u 19:30 sati INK
14. prosinca 2022. u 18 sati, Poreč
2. veljače 2023. u 19:30 sati, INK