4. BACKSTAGE LIVE PULA

Melissa Aldana Quartet

Saksofonistica i skladateljica Melissa Aldana, nominirana za GRAMMY, pridružuje se obitelji Blue Note Records izdavanjem “12 Stars “, njezinog debitantskog albuma vodeće legendarne izdavačke Jazz kuće.

 

Melissa Aldana rođena je u Santiagu u Čileu. Saksofon je počela svirati sa šest godina, pod utjecajem i podučavanjem svog oca Marcosa Aldane, također profesionalnog saksofonista. Aldana je započela s altom, pod utjecajem umjetnika kao što su Charlie Parker, Cannonball Adderley i Michael Brecker. Međutim, nakon što je prvi put čula glazbu Sonnyja Rollinsa, prebacila se na tenor; prvi tenor saksofon koji je koristila bio je Selmer Mark VI koji je pripadao njezinom djedu.

 

Počela je nastupati u jazz klubovima Santiaga u ranim tinejdžerskim godinama. Godine 2005., nakon što ga je upoznala dok je bio na turneji u Čileu, pijanist Danilo Pérez ju je pozvao da svira na Panama Jazz Festivalu, kao i na niz audicija u glazbenim školama u SAD-u. Kao rezultat ovih upoznavanja nastavila je pohađati Berklee College of Music u Bostonu, gdje su njezini mentori bili Joe Lovano, George Garzone, Frank Tiberi, Greg Osby, Hal Crook, Bill Pierce i Ralph Peterson.

 

Aldana je nagrađena Nacionalnom umjetničkom nagradom Altazor Čilea i nagradom Martin E. Segal Lincoln Centra. Nastupala je zajedno s umjetnicima kao što su Peter Bernstein, Kevin Hays, Christian McBride i Jeff “Tain” Watts, te na mnogim festivalima, uključujući Jazz Festival u Kopenhagenu, Jazz Festival Twin Cities, Umbria Jazz, Vienna Jazz Festival i Providencia Jazz Festival u Čileu.