G .Rosini

La cambiale di matrimonio (Bračna mjenica)

AUTORSKI TIM

Dirigent: Vladimir Kranjčević
Redateljica: Snježana Banović
Scenografkinja: Dinka Jeričević
Kostimografkinja: Đenisa Pecotić
Suradnica za scenski pokret: Ljiljana Gvozdenović
Asistent redateljice,inspicijent i šaptač: Zvonimir Ivanović
Oblikovanje svjetla :Dario Družeta

IGRAJU

Mill: Ronald Braus
Fanny : Lidija Horvat  – Dunjko
Slook : Dalibor Hanzalek
Edoardo: Goran Grčić, Zvonimir Ivanović
Clarina: Blanka Tkalčić
Norton: Leon Košavić,David Šeb
Sir Master, narator: Božidar Peričić

Orkestar Opere bb

Koproducenti:
ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE – Gradsko kazalište Pula
Opera bb – Zagreb

Kratak sadržaj

Rossinijevu farsičnu opernu jednočinku smještenu u Londonu XVIII. stoljeća otvaraju, nakon uvertire, sluge Norton i Clarina koji čitaju pismo za svoga gospodara Tobiasa Milla. U njemu je bračni ugovor kojeg šalje bogati Kanađanin Slook  koji je već na putu za Europu. Mill mu je već odlučio dati svoju kćer Fanny u zamjenu za veliku količinu novca. No, Fanny je u tajnoj vezi sa siromašnim Edoardom Milfortom te im Nortonova informacija o sadržaju pisma teško pada. U tom trenutku, već stiže Kanađanin, sasvim nenavikao na britanske običaje. Na nagovor Milla, pokušava svojim osebujnim stilom zavesti Fanny, koja ga umilnim načinom odbija u znanoj ariji Darei per sì bel fondo s puno «ali», ali i s neskrivenom odbojnošću, a na kraju i s prijetnjama. Nakon Clarinine arije o ljubavnom iskustvu, slijede pregovori u kojima pošteni Slook odustaje od «trgovine» opterećene «hipotekom» što u Millu izaziva bijes i bijesni poziv na dvoboj. Slook u svom poštenju ide još dalje: posvaja siromašnoga Edoarda, dajući mu velik dio svoga imetka te, zajedno s ostalima, razmekšava tvrdoglavog Milla te  se i on, nakon dužeg opiranja, napokon pridružuje sveopćoj radosti u slavu prijateljstva i ljubavi. Gospodin Master iz susjedstva, kojeg je specijalno za ovu priliku, kao dalekog rođaka znanoga kazališnog lica «Master of ceremonies», Opera b.b. dodala libretu Gaetana Rossija, ima vrlo važnu ulogu u teško stečenom zajedništvu ove šarolike grupe i konačnom sretnom završetku cijele priče, jer, pravo veli Rossini: «Nema ništa utješnije za srca ljudi od sretne ljubavi».

O operi:

Libreto Rossinijeve debitantske opere koju je skladao kao osamnaestogodišnjak 1810. u Veneciji, bazira se na farsi Camilla Federicija iz 1791. i prethodnom libretu Giuseppea Checcherinija za operu Il matrimonio per lettera di cambio Carla Coccie iz 1807. Rossinijeva je verzija praizvedena 3. XI. u Teatro San Moisè u Veneciji. Njezina uvertira koju je napisao kao student na Liceo Musicale u Bologni do danas je ostala važan segment koncertnoga repertoara. Kako je to svojstveno cijeloj Rossinijevoj karijeri, i duet Torna mi a dir que m’ami  je s još većim efektom ponovno ukomponiran u I. čin njegova Seviljskoga brijača.

RONALD BRAUS - operni pjevač, dirigent voditelj

Rođen 1973. g u Puli , živi i radi u Zagrebu. Nakon završenog glazbenog obrazovanja u Rovinju i Puli započeo je studij pjevanja kod profesorice Renate Šeringer u Zagrebu, a 2001. godine diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi primadonne prof. Dunje Vejzović.Polazio je tečajeve usavršavanja kod Katie Ricciarelli, Ferdinanda Radovana i Cynthie Hansell Bakić.Ostvario je brojne uloge opernog repertoara (W.A. Mozart – Čarobna frula, Cosi fan tutte, Donizetti –Campanello ,Ljubavni napitak, Rita, Rossini- Il signor Bruschino, Menotti- Telefon, Medium, Amahl i noćni posjetitelji, J.Ibert- Angelique, G.B.Pergolesi_ La serva padrona,G.Puccini. Gianni Schicchi, F Soupe- Boccaccio, I. Zajc – Nikola Šubić Zrinjski) Često nastupa i kao koncertni pjevač, na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.. Kao solist sudjelovao je u izvedbama koncerata različitih tematskih sadržaja kao i misa i oratorija ( F. Schubert : Misa u G-duru, W.A.Mozart: Krunidbena misa,, W.A.Mozart: misa brevis u d molu, W.A.Mozart: Spatzen messe, J.S.Bach: Misa u h-molu, Ch.Gounod .-brevis u C duru).Nastupao je u zemlji i inozemstvu (Slovenija, Italija, Švicarska, Austrija, BiH, Crna Gora. Mađarska ,Makedonija). Aktivno se bavi vokalnom pedagogijom, te edukacijom mladih kroz koncerte namjenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, te tako već nekoliko godina nastupa u projektima “Od baroka do roka”; “Šaljiva glazba velikih majstora”; Mozart dolazi u goste” sa ciljem da se djeci približi ozbiljna glazba. Izdao je nosač zvuka (CD) u prosincu 2005.Od 2006 osnivač je I umjetnički ravnatelj Opere b.b. Zagreb , prve komorne opere u Hrvatskoj s kojom je ostvario niz zapaženih rezultata i opernih uloga. Opera b.b. Zagreb je do sada postavila osam opernih naslova, te nastupila diljem Hrvatske I inozemstva.Surađuje s više zborova i komornih ansambala. Umjetnički je voditelj Međunarodnog kulturnog centra u Zagrebu,, Dirigent je Mješovitog pjevačkog zbora I komornog orkestra crkve sv. Blaža u Zagrebu sa kojima ostvaruje bogat zborski repertoar. Umjetnički je direktor festival zborskog pjevanja Cantate Croatia u Puli. 2000. g ustanovio je manifestaciju “Ronald Braus i gosti” koja se održava na Crvenom otoku kraj Rovinja 15. kolovoza svake godine uz sudjelovanje brojnih pjevača operne i zabavne glazbe. S velikim je uspjehom nastupio i na festivalima zabavne glazbe kao što su Splitski festival, Krapinski festival, festival Krijesnica…). Prepoznatljiv je I po suradnji s pjevačima zabavne glazbe s kojima je snimio brojne duete I održao koncerte.

VLADIMIR KRANJČEVIĆ - dirigent

Rođen je 1936.godine u Zagrebu. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ladislava Šabana. Dirigiranje je studirao kod Slavka Zlatića (Zagreb) i Igora Markeviča (Monte Carlo), a magistrirao je godine 1980. kod Vojislava Ilića. Tijekom karijere bio je šef-dirigent velikog broja zborova, orkestara I ansambala: -Komornog orkestra Vatroslav Lisinski,Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zbora Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkih madrigalista, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije,Muzičke produkcije RTB. Ravnatelj je Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 1994 do 2004, te umjetnički voditelj i utemeljitelj (1971), a od 1994 do 2006. i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.…Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu neprekidno predaje od godine 1978. do danas. Utemeljitelj je i do 2006. ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri. Od 2007 je šef dirigent Zagrebacke komorne opere bb.Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja i odličja. Kao pijanist i dirigent, samostalno i s ansamblima, gostovao je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Demokratskoj Republici Koreji, bivšem Sovjetskom Savezu, Kini i na Kubi…Kao dirigent snimio je preko dvije tisuće minuta trajnih snimaka za radio i televiziju, dvadesetak gramofonskih ploča i CD-ova, pretežito hrvatske glazbe, ali i djela iz svjetske glazbene literature. Dirigirao je i mnoge praizvedbe djela hrvatskih skladatelja te brojna djela iz hrvatske glazbene baštine.

Broj izvedbi predstave

Premijera: 

 

25. srpnja 2013. u 21 sat, atrij Klovićevih dvora – Zagreb
28. srpnja 2013.u 21 sat na Kaštelu – Pula
3. lipnja 2014. u 21 sat – Tvrđava Stari Grad – Sisak
11. srpnja 2014. – Lubenice – Otok Cres
15. srpnja 2014. – Klovićevi dvori – Zagreb