Goran Vojnović | Marko Misirača

JUGOSLAVIJA,
MOJA DOMOVINA

AUTORSKI TIM

Režija: Marko MISIRAČA
Autor dramatizacije: Ivan VELISAVLJEVIĆ, Aleksandar NOVAKOVIĆ
Scenograf: Dragana PURKOVIĆ MACAN
Kostimograf: Jelena VIDOVIĆ
Autor glazbe i videa: Petar BILBIJA
Dizajner scenskih pokreta: Marija MILENKOVIĆ
Predavač: Martin VRTAČNIK, Nataša KECMAN
Asistent redatelja: Ivan LOBODA

IGRAJU

Vladan – Blaž POPOVSKI
Duša – Mojca PARTLJIČ
Nedjelja – Boris ŠAVIJA
Emir – Aleksandar STOJKOVIĆ
Brana – Igor ŠTAMULAK
Danilo – Željko ERKIĆ
Nadja – Tjaša HROVAT, Sabina HALILOVIĆ, Lea COK (skok)
Mediha – Miljka BRĐANIN
Cera, Risto – Dean BATOZ
Katarina, Kosa – Mirela PREDOJEVIĆ

U Vojnovićevu romanu Jugoslavija moja zemlja (2012), koja parafrazira nekadašnji slovenski turistički slogan, ali nas sjećanjima na glavnog lika romana neprestano vraća u vremena bivše zajedničke države, prati putovanje Vladana Borojevića Balkanom i njegovu potragu za ocem Nedeljkom. , Srbin, bivši časnik Jugoslavenske narodne armije zločinac u bijegu od vlasti, koji je početkom 1990-ih nenajavljeno ostavio malog Vladana i njegovu majku Dušu iz Ljubljane i od tada je u očima djece proglašen mrtvim. Anksiozno putovanje na kojem se Vladan mora suočiti sa životnim traumama, strahovima i ponovno otkriti svoj identitet. Sjećanja iz djetinjstva tako se preklapaju s pripovjedačevom sadašnjošću, a sučeljavanje dviju vremenskih zona prikazuje književne ličnosti u svoj njihovoj složenosti.

 

Roman koji je slovenskom filmskom i televizijskom redatelju i scenaristu, književniku i kolumnistu Goranu Vojnoviću rodio iz istinite priče o časničkoj djeci s kojima se svako ljeto do svoje jedanaeste godine družio u Puli, no jednog su dana jednostavno “nestali”. autor je uredio i pozornicu. Krstio ju je i režirao Ivica Buljan na kraju sezone 2014./15. na sceni ljubljanske Drame.

 

Dramaturzi Ivan Velisavljević i  Aleksandar Novaković dramatizirali su Vojnovićev roman za koprodukciju Kazališta Koper, Kazališta Prijedor i Fondacije Friedrich Ebert . Redatelj produkcije je Marko Misirača kojeg smo upoznali u Kazalištu Koper kao redatelja gostujuće predstave Sinovi umiru prvi  na 26. Primorskom ljetu.