"QUASI U IZVEDBI" - Održano prvo predavanje iz ciklusa "PREDIKAT"

U utorak, 24. listopada 2023. na Maloj sceni INK održano je prvo u nizu predavanja iz ciklusa „PREDIKAT“.

 

Dr. sc. Leo Rafolt održao je inspirativno predavanje pod naslovom “Quasi u izvedbi” gdje je svom govoru istražio evoluciju kazališta kroz povijest i postavio ključna pitanja o reprezentaciji i ulozi kazališta u današnjem svijetu.

 

 

Prof. dr. sc. Leo Rafolt od 2017. voditelj je Centra za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti te suradnik Znanstveno-istraživačkog centra za postjugoslavenske prostore na Sveučilištu u Varšavi. Predmet su njegova interesa izvedbeni studiji, transkulturalizam, somatski studiji, nove dramaturgije, neuroznanost i izvedba.

 

 

Rafolt je istaknuo da se tradicionalna kazališna iskustva mijenjaju s pojavom postdramskog teatra, dokumentarnog teatra te vizualnih formi izvedbe kao što su live art, body art i performans. Ovi novi pristupi kazalištu namjerno dekonstruiraju konvencije te postavljaju pitanje prikaza stvarnosti.

 

Ključno pitanje koje je Rafolt postavio publici bilo je pitanje reprezentacije u kazalištu. On je potaknuo razmišljanje o tome jesmo li spremni prihvatiti kazalište kao sredstvo za edukaciju, zabavu ili kao transformacijski alat što je kod publike otvorilo mnoge nove horizonte razmišljanja o prirodi kazališta i njegovoj sposobnosti da reinterpretira stvarnost.

 

 

Matija Ferlin, umjetnički voditelj INK pojasnio je uoči predavanja da je cilj ovog novog programa “Predikat” razviti dublje razumijevanje suvremenog teatra i izvedbenih umjetnosti.

“Svrha ovih predavanja nije samo educirati publiku o kompleksnim aspektima izvedbe, već i potaknuti razmišljanje o tome kako svatko, bez obzira na svoje poznavanje teatra, doživljava izvedbu. ‘Predikat’ predavanja donose jedinstvenu perspektivu i bogatstvo tema, nudeći publici priliku za dublje razumijevanje umjetnosti i kazališta” kazao je Ferlin.

 

Sljedeći termin predavanja iz ciklusa „PREDIKAT“ objavit ćemo uskoro.