NARODNI POSLANIK - PREMIJERA U SUBOTICI

VELIKA KOPRODUKCIJA PULE I SUBOTICE

 

Predstava “Narodni poslanik” slavnog srpskog komediografa Branislava Nušića nastala kao dio velike međunarodne koprodukcije između Istarskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta/kazališta/Nepszinhaz Subotica, nakon pulske premijere u lipnju prošle godine, imat će premijeru u Subotici u ponedjeljak 5.veljače u 19.30 sati.

 

Podsjetimo se, premijera predstave NARODNI POSLANIK u Puli izazvala je gromoglasne ovacije publike, koja se, osim što je uživala u izvedbi, dobro zabavila i nasmijala tijekom cijele izvedbe.

 

 

U ovoj godini obilježava se 160 godina od rođenja Branislava Nušića, a 65 godina je prošlo otkako je prvi put postavljen “Narodni poslanik” u Puli u režiji Ljudevita Crnoborija, a za desetogodišnjicu umjetničkog rada prvaka Bože Trakića.

 

U periodu nakon oslobođenja (1949. – 1971.) u pulskom su kazalištu postavljena gotovo sva djela Branislava Nušića, tako da je ideja o ponovnom postavljanju na scenu, a i potrebi da se progovori o najopskurnijim ljudskim osobinama na komičan i satiričan način, bila prirodna i očekivana.

 

 

Djelo je režirala Snežana Trišić, jedna od najuspješnijih srpskih redateljica, postavljajući komad u prostor skladišta u kojem se sve prodaje i preprodaje od sirovina, proizvoda, ali i ljudskog dostojanstva.

 

Ansambl sa kojim je radila joj je dobro poznat pa je rad na ovoj predstavi  bio intenzivan i nadahnut, profesionalno i emotivno uzbudljiv i značajan. „Kao kada se poslije dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da sa njima možete sve”, opisala je Snežana Trišić svoje iskustvo.

 

 

Narodni poslanik  jedna  je od  najpopularnijih (satiričkih) komedija Branislava Nušića, čiju je prvu verziju veliki autor napisao još kao 19-godišnjak, 1885. No zbog žestoke kritike vlasti dugo nije igrana niti uknjižena – prvi put je postavljena u kazalištu 1896., a štampana tek 1924.

 

Originalna radnja se odvija u  provinciji  krajem 19. stoljeća. Neobrazovani trgovac Jevrem Prokić imućan je i utjecajan čovjek koji se obogatio špekulacijama. Živi sa ženom Pavkom i kćerkom Danicom, jednostavnim i običnim palanačkim životom. Odnedavno, u njihovoj kući stanuje i advokat Ivković. Mladi Ivković privukao je pažnju Danice, a time je Pavka uznemirena. Naime, ona ne bi htjela da joj kćer dođe na loš glas. Pavku još više uznemirava njen suprugo Jevrem, jer uvijek kada dođe vrijeme izbora, on kao da postane drugi čovjek: potpuno zanemaruje kuću, trgovinu i svoje bližnje. Budući da je Ilić, glavni kandidat na listi vlade, pao u nemilost kod gradonačelnika, Jevrem je poželio iskoristiti trenutak i postati kandidat, a njegov protukandidat biti će manje ni više njegov zet advokat Ivković.

 

 

Subotičko kazalište, koje je jedno od najnagrađivanijih u regiji, ističe se ne samo po iznimnoj umjetničkoj produkciji već i po predanosti svog ansambla. Ekipi njihova ansambla pridružile su se i naše glumačke snage: Irena Tereza Prpić, Vini Jurčić i Luka Mihovilović koji su sa lakoćom iznijeli uloge ovog bezvremenskog klasika.

 

“Ovo je prvi put nakon dužeg vremena da naše kazalište surađuje sa nekim kazalištem iz Republike Hrvatske, a da to nije sudjelovanje na festivalima ili razmjena gostovanja, već rad na predstavi. Ovo je važan projekt jer povezivanja nisu samo izuzetna prilika za razmjenu umjetničkih iskustava, već i most koji spaja različite kulturne identitete.“ rekao je Miloš Nikolić, direktor subotičkog kazališta.

 

U PREDSTAVI IGRAJU:
Milan Vejnović, Minja Peković, Vladimir Grbić, Srđan Sekulić, Igor Greksa, Ljubiša Ristović, Irena Tereza Prpić, Vini Jurčić, Luka Mihovilović i Matija Ulbrih.

 

REDATELJICA:
Snežana TRIŠIĆ

DRAMATURGINJA:
Aleksandra JOVANOVIĆ

SCENOGRAFKINJA:
Marija KALABIĆ

KOSTIMOGRAFKINJA:
Marina SREMAC

AUTORICA GLAZBE:
Irena POPOVIĆ DRAGOVIĆ

OBLIKOVATELJ SVJETLA:
Dario DRUŽETA

SURADNIK ZA SCENSKI POKRET:
Igor GREKSA

LEKTOR:
Đorđe MARKOVIĆ

KOREPETITOR:
Ivan MIRKOVIĆ

 

 • PREMIJERA (Istarsko narodno kazalište – Pula)
  02. 06.2023. 20 h (Dvorana Pietro Ciscutti)

 

 • PREMIJERA (Narodno pozorište/kazalište/Nepszinhaz Subotica)
  05.02.2024. 19:30 h (Scena Jadran)
 • 19. travanj 2024.

  Ulaznice za autorsku predstavu Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” od danas u prodaji

  Pročitaj Više
 • 27. ožujak 2024.

  Svjetski dan kazališta obilježavamo razgovorom s Ivicom Buljanom o tendencijama u suvremenom teatru

  Pročitaj Više