Premijera koreodrame MEDUZA: Duhovi Sylvije Plath, 29. travnja u 20 sati

25. travnja 2019. –

 

Danas je na konferenciji za medije predstavljena najnovija ovosezonska premijera INK, koreodrama MEDUZA: Duhovi Sylvije Plath, redatelja i koreografa Miloša Sofrenovića.

Iz autorskog tima nazočili su i svoje dojmove o radu na predstavi iznijeli još Milica Konstantinović Stanojević, dramaturginja i Vladimir Korać, skladatelj te izvođači i suradnici na scenskom pokretu: Andrea Gotovina, Sendi Bakotić, Maja Ožegović, Nika Ivančić i Luka Mihovilović.

Pitanjem, što je to što Sylviju Plath stavlja u žižu interesa američke javnosti, a što je čini nama interesantnom bavila se dramaturginja Konstantinović Stanojević.

“Žene su je učinile ikonom feminizma, hipici joj pale svijeće na grobu, teoretičari književnosti i umjetnosti objavili su neusporedivo više znanstvenih radova o njoj, nego što postoji njezinih djela. No svejedno, nema mnogo filmova i dramatizacija njezina pjesništva i života, a i ono što postoji nema njezinu genijalnost – iz razumljivog razloga: nitko je ne može natpisati i nitko je ne može imitirati.

Hoću kazati: nemoguće je verbalno prikazati stvaralaštvo Sylvije Plath, a ne oštetiti ga. Poradi  svega toga još sam tijekom studija odbacila ideju o klasičnoj dramatizaciji njezinih pjesama ili predstavi nadahnutoj Sylvijom Plath i nisam o tome razmišljala dok nisam srela Miloša Sofrenovića!”

I onda je nastala koreodrama!

Svi su redom izrazili zadovoljstvo radom na predstavi u zahtjevnom žanru fizičkog teatra i s nestrpljenjem očekuju publiku.

Ovu iznimno nadahnutu i aktualnu predstavu koja otvara pitanja o ženskim pravima, ravnopravnosti spolova te propituje kompleksnu podvojenost i ljepotu ženske psihe razapete između borbe žene da se u suvremenom društvu ostvari, s jedne strane kao umjetnica, dok je s druge strane okvir njenog postojanja uvjetovan neizbježnim patrijarhalno nametnutim „ulogama“,  pogledajte:

premijerno u ponedjeljak, 29. travnja u 20 sati

reprizno u utorak, 30. travnja u 20 sati.

Predstava traje 50 minuta.

Vidimo se u INK

  • 19. travanj 2024.

    Marijana Peršić dobitnica nagrade za najbolji dramski i pedagoški rad

    Pročitaj Više
  • 11. travanj 2024.

    “Pravi izbor?” Dramskog i plesnog studija INK otvara 26. ASSITEJ na otoku Hvaru

    Pročitaj Više