PRAIZVEDBA PREDSTAVE "KAD JE STAO SVIJET"

Konferencija za medije povodom praizvedbe predstave “KAD JE STAO SVIJET” Dore Delbianco.

 

Ravnateljica INK, gđa. Gordana Jeromela Kaić na samom početku rekla je da smo vrlo sretni što smo unutar sedam mjeseci od potpisivanja Sporazuma o dugoročnoj suradnji pred samim krajem realizacije najzahtjevnijeg projekta. “Nije bilo dileme hoćemo li postaviti ovaj tekst Dore Delbianco u suradnji sa redateljem Vitom Tauferom. Njegova posljednja predstava „BARUFE“ kao najveća koprodukcija između četiri regionalna kazališta, najnagrađivanija je predstava, te se nadamo i ovoj predstavi dug i uspješan život.”

 

Na dan premijere biti će dostupna knjiga u Biblioteci INK  sa integralnim tekstom „KAD JE STAO SVIJET“ za koji je Dora dobila nagradu „Marin Držić“ za Najbolji dramski tekst 2016. godine.

 

Intendant HNK Ivana pl. Zajca, gdin. Marin Blažević osvrnuo se na dugogodišnju suradnju između ova dva kazališta, nadajući se da će ove godine dosegnuti svoj vrhunac referirajući se na realizaciju velikog  broja gostovanja Rijeke u Puli i Pule u Rijeci.

 

Deni Sanković i Aleksandar Cvjetković

 

Marin Blažević podijelio je sreću i zadovoljstvo jer osjeća kako se  na neki divan način zatvorio krug suradnika na ovom projektu jer je baš Dora Delbianco bila u njegovoj prvoj klasi koju je vodio kao profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a Dina Vukelić, dramaturginja na predstavi, njegova posljednja klasa.

 

Dora Delbianco je svoj umjetnički put krenula na sceni INK, kao polaznica Dramskog studija: „Odmah je bilo jasno da nisam za glumu.“ Nakon upisivanja medicinskog fakulteta u Rijeci, odlazi na prijemni ispit odsjeka za dramaturgiju Akademije dramskih umjetnosti u Zagreb.

 

„Sa Vitom sam radila već nekoliko puta, Marin mi je bio profesor, Pula je moj rodni grad, a glumački ansambl HNK Ivana pl. Zajca Rijeka iznimno cijenim i zato smatram da je ovo idealan sklop i idealna kombinacija.“

 

O tekstu kaže da je istraživala odnos prema smrti i koliko se može otvoriti prostor bezdušnosti u takvim situacijama. Fenomen odnosa prema smrti.

 

Olivera Baljak i Nika Ivančić

 

Redatelj predstave Vito Taufer kaže da u procesu rada uvijek mora biti barem malo sreće, a rad sa ovim ansamblom doista to i je bio, baš zbog činjenice što većinu glumaca nije poznavao.

 

Dorin tekst je čitao prije nekoliko godina, u neko potpuno drugačije vrijeme, ali pandemija danas je podcrtala sve te stravične teme sa kojima živimo. Fašizam i makijavelizam ulaze u svaku poru našeg društva. Sve se relativizira.

 

“Stravična priča koju je Dora tako komično obradila nazivajući je MELANKOLIČNOM KOMEDIJOM, a mi smo dodali sloj napetom političkog trilera.”

 

Dina Vukelić, dramaturginja na predstavi rekla je da je rad na projektu bio izazovan jer je drastično smanjen broj likova u odnosu na integralan tekst, došlo je do nekoliko dramaturških prilagodbi, ali je njegova srž ostala nepromjenjiva. Slojevitu radnju drame usporedila je sa leptirovim efektom: jedna smrt koja pokrene čitav niz nevjerojatnih lančanih situacija koje vode do apsurda.

“Ovo vrijeme je pravo vrijeme za ovaj tekst. Mi živimo u vrijeme kad svijet svako malo stane. Na nama je da ga pokrećemo, zato i ovaj projekt smatram našom borbom za pokretanje kazališta.”

 

Aleksandar Cvjetković, Dean Krivačić i Irena Tereza Prpić

 

KAD JE STAO SVIJET

 

PRAIZVEDBA:
Srijeda, 16. veljače 2022. | 20 sati | Mala scena INK

 

REPRIZE:
Četvrtak, 17. veljače 2022. | 20 sati | Mala scena INK
Petak, 18. veljače 2022. | 20 sati | Mala scena INK

 

PREMIJERA U RIJECI:
Subota, 26. veljače 2022. | 19:30 sati | HNK Ivana pl. Zajca