"POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO!" U PAZINU

11. rujna 2023. –

 

 

„POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO!“
NA RUJANSKIM SVEČANOSTIMA U PAZINU

 

Još jedna predstava na našem repertoaru nobelovca Daria Foa za koju već tri godine ne jenjava interes publike. Ovoga puta odlazimo u Pazin na „Rujanske svečanosti“ gdje ćemo zasigurno britkom i uvijek aktualnom satirom nasmijati tamošnju publiku.

 

Predstava se igra u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Pazin (Spomen Dom) u petak, 15.09.2023. u 20 sati.

 

 

Predstavu je režirao mladi pulski redatelj Patrik Lazić koji je ovu predstavu osmislio kao „predstavu u predstavi“ gdje uvodi likove koji su bliski publici, a koji su i sami prošli kao žrtve gospodarske tranzicije.

 

Talijanski nobelovac Dario Fo napisao je 1974. komediju čiji osnovni zaplet počiva na osiromašenim radnicima koji, smatrajući da su cijene artikala u supermarketima daleko veće od njihovih platežnih mogućnosti, odluče proizvode plaćati onoliko koliko oni sami procijene da ti proizvodi zaista vrijede. Premda želimo vjerovati da kazalište ima snage mijenjati društvenu realnost, obično se uvjerimo kako je teatar prilično nemoćan u odnosu na masovne medije i moć koju imaju internet, društvene mreže, televizija ili tisak.

 

Izuzetak koji će samo potvrditi ovo pravilo je pojava koja se dogodila baš negdje u vrijeme praizvedbe ovog teksta u Italiji, kad su pojedini radnici zaista provodili akciju poluplaćanja po milanskim supermarketima poslije čega je podignuta tužba protiv Foove družine kao potencijalnoga inicijatora ove sitne anarhije.

 

 

„Ne trebamo osiromašeno i izigrano radništvo tražiti u Italiji 70-ih godina prošlog stoljeća, jer su se i kod nas, u novonastalom kapitalizmu, često događali i još se uvijek događaju slučajevi propasti industrija, stečajeva, blokiranih računa i deložacija. Gorka Foova satira bit će nam povod da radnju smjestimo u naše vrijeme i ovdašnje okolnosti. Na pola puta između smijeha i melankolije nalazi se ova komedija u kojoj će se prepoznati radnici s margine našega društva.“ – rekao je u pred samu premijeru redatelj Patrik Lazić.

 

 

U predstavi igraju:

Aleksandar BANČIĆ, Marijana PERŠIĆ, Valter ROŠA, Nika IVANČIĆ i Luka MIHOVILOVIĆ

 

 

Petak, 15.09.2023. u 20 sati
Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta Pazin (Spomen Dom)

 

Ulaznice možete kupiti OVDJE.
  • 19. travanj 2024.

    Marijana Peršić dobitnica nagrade za najbolji dramski i pedagoški rad

    Pročitaj Više
  • 11. travanj 2024.

    “Pravi izbor?” Dramskog i plesnog studija INK otvara 26. ASSITEJ na otoku Hvaru

    Pročitaj Više