Obnovljene SAMICE ponovo na Kaštelu!

Gotovo osam godina nakon originalne premijere,  kultna predstava Samice redatelja i koreografa Matije Ferlina,  vraća se na scenu matičnog kazališta, ovaj put na ljetnu pozornicu pulskog Kaštela, 23. i 24. srpnja 2019. godine u 21 sat.

Premijerno izvedena 7. listopada 2011. godine u produkciji Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, predstava Samice predstavlja prvi Ferlinov kazališni projekt za ansambl s više izvođača te početak njegova istraživanja koreografskog potencijala jezika koji će se nastaviti u kasnijim nagrađivanim projektima poput Istovremeno drugi, Mi smo kraljevi a ne ljudi i radovima iz ciklusa Staging a Play. Samice osim toga predstavljaju autorov početak suradnje s dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak s kojom će suradnju nastaviti u nizu kasnijih projekata. Žmak je za ovaj projekt napisala lucidan i ludički izvedbeni tekst koji je iste godine objavljen kao zasebna publikacija. Scenografiju, kao i za sve ostale Ferlinove projekte, potpisuje Mauricio Ferlin, a dramaturgiju Sandro Siljan.

Predstava Samice donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. Kroz njihove su odnose, na začudan način aktualizirane teme samoodrživosti, suživota, ekologije i kolektivizma. U atmosferi permanentnog iščekivanja, obilježenog trenucima snažne euforije i još snažnijeg razočaranja, junakinje imaju jednu jedinu stvar koja im je konstantna i zajednička – sve govore unatrag: od točke prema velikom slovu. Kako je sam autor objasnio povodom premijere, riječ je o projektu u kojem je stečeno koreografsko znanje i iskustvo  želio prenijeti na područje govornog jezika. Ferlin kaže: “Kao uvijek u svom radu, koncept od kojeg krećem krajnje je jednostavan: postaviti dramsku predstavu koja poštuje konvencije dramskog kazališta, ali su sve rečenice napisane i izvode se sa unutarnjim poretkom riječi unatrag”.

Prvi put nakon 2012. godine kada je predstavu zadnji put odigrala originalna glumačka postava, s manjim izmjenama obnovljena je i odigrana u svibnja ove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Originalna glumačka postava (Csilla Barath Bastaić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Ana Vilenica, Dijana Vidušin, Romina Vitasović, Silvio Vovk i Vedran Živolić) u ovoj će izvedbi doživjeti dvije alternacije – Jelena Miholjević igrat će umjesto Vedrana Živolića, a sam autor, Matija Ferlin, umjesto Jadranke Đokić.

Očekujemo Vas na Kaštelu!