MIMOHOD ZA BORBU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

22. rujna – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

 

Hrvatski je sabor 2004. godine donio odluku o obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Datum je odabran kao spomen na 22. rujna 1999. kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

 

Na slici: Leonarda SEP

 

I ove godine je „Sigurna kuća Istre“ u suradnji sa Dramskim i plesnim studiom INK obilježila ovaj važan dan uz prigodni program koji je započeo mimohodom od Foruma do Trga Portarata. Na taj se način odala čast svim zlostavljanim i ubijenim ženama u Hrvatskoj.

 

 

„Općenito je nasilje u Hrvatskoj poražavajuće i u porastu. Na sreću, u Istri u prvih osam mjeseci nema niti jedne ubijene žene, ali u posljednjih 20 godina u jednoj pitomoj Istri ubijene su 22 žene, što je ipak pokazatelj kako jednom godišnje strada jedna žena od ruku nasilnika.

 

Ono što je u porastu od devet posto od prošle godine su kaznena djela nad ženama. Poražavajuća je činjenica da je Hrvatska na trećem mjestu u Europskoj uniji po nasilju nad ženama i upravo pod pritiskom EU, čuli smo izjave premijera Plenkovića kako dolaze izmjene zakona gdje se femicid uvrstio u zakon i to zahvaljujući vapajima ženskih udruga. Tako da svi nasilnici prema ženama za ubojstvo mogu dobiti kaznu od deset godina i više. Nadamo se da će se to i provesti u djelo.

 

U ovom trenutku u Sigurnoj kuća Istra su četiri žene i osmero djece. Kada žena traži smještaj u Sigurnoj kući, radi se uvijek o ženi koja trpi višegodišnje nasilje, od fizičkog, seksualnog, ekonomskog do psihičkog nasilja. U većini slučajeva nasilnici su životni partneri, bivši partneri, sinovi, a na žalost ima i unuka“ poručila je Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra.

 

 

U mimohodu su sudjelovali učenici pulski srednjih škola, djeca dječjih vrtića, predstavnici Grada i Županije.

 

Na samom kraju programa, u zrak su pušteni crni baloni u čast svim zlostavljanim i ubijenim ženama.

 

 

 

 

 

INFORMACIJE ZA PSIHOLOŠKU I EMOCIONALNU PODRŠKU:

 

“Sigurna kuća Istra” pružit će vam psihološku i emocionalnu podršku, pravne informacije, podršku tijekom ostvarivanja prava i smještaj u sigurnom prostoru.

 

E- MAIL: info@sigurnakucaistra.hr

TELEFON: 052 500 148 (otvoren za sve vaše pozive)

  • 21. studeni 2023.

    BALOTINA KNJIŽEVNA VEČER

    Pročitaj Više
  • 26. listopad 2023.

    “QUASI U IZVEDBI” – Održano prvo predavanje iz ciklusa “PREDIKAT”

    Pročitaj Više