METAKINO: PLES I FILM

24. travnja 2022. – Ovog utorka i srijede, 26. i 27. travnja u 20 sati u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta u Puli održat će se Metakino Pulske filmske tvornice – dvodnevni filmski program posvećen odnosima između plesa i filma te hrvatskom i pulskom kratkometražnom plesnom filmu.

 

Metakino je partnersko skvot kino koje pokazuje socijalnu snagu kinoprikazivanja spajajući različite publike u razgovoru o prikazanim filmovima, a ovo Metakino realizirano je u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula.

 

Ovim Metakinom obilježava se Svjetski dan plesa. On se održava svake godine 29. travnja u spomen na francuskog plesača, koreografa i plesnog reformatora Jeana Georgesa Noverrea koji je 1760. godine u svoj djelu Pisma o plesu i baletu odbacio dotadašnju ulogu plesa kao zabave. Također se slave ples i film kao umjetnički oblici izražavanja i njihova univerzalnost koja pomaže ljudima da se bolje razumiju i povežu.

 

Razgovor o odnosu filma i plesa s pojedinim autorima, plesačima i plesačicama te publikom vodit će Marko Zdravković-Kunac, a filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a:

 

https://bit.ly/Filmoples22a

Meeting ID: 850 4329 6029

Passcode: 003936

 

 

PROGRAM

 

Utorak, 26. travnja 2022., 20 sati

Mala dvorana INK

 

 

Matija Debeljuh/Roberta Milevoj: CONTRADA


(2012) 11 min, autorska produkcija

 

 

Contrada je kratki film proizašao iz suradnje s plesačicom Robertom Milevoj. Film pokušava spojiti element plesa i pokreta u prirodnom okruženju šume gdje nastaje nova reinterpretacija tijela. Odnos usredotočen na pojedinca koji se suprostavlja životu koji ga okružuje. Tako kroz umjetnost plesa izražena ja potreba za nelinearnom pričom koja svoje korijene nalazi u prirodi, kroz koju crpi svoj koregrafski material ne bi li na filmu proizašao novi izričaj plesne forme

 

Tamara Bilankov: POKRET

(2012.)   10 min, produkcija: UMAS Split

 

 

Unutar hrvatskih tvornica i pogona koji su uslijed velike recesijske krize 2008. godine otišli u stečaj, ulaze scenski izvođači, koji putem plesne koreografije i scenskog pokreta oživljavaju koncept nekadašnjih svakodnevnih pokreta radnika te ujedno kroz dinamiku vlastite percepcije otvaraju nove svjetove služeći se vizualom prostora i njegovim kontekstom.

 

Marcella Zanki: ODA MLADOSTI

(2016.), 10 min, produkcija: Studio Dete

 

 

Priča je to o ljubavi i prolaznosti vremena uz 75-godišnju Jugoslavensku baletnu ikonu Mariju Janković – dok vrijeme ostavlja ožiljke na našim licima i mijenja nas, ljubav ostaje mlada i živi u našim navikama, užicima i sjećanju.

 

Matija Ferlin: l’after life No. 8 by coco mosquito

(2021.), 5 min, produkcija: PDV records

 

 

Video spot za l’after life by coco mosquito, prvi samostalni instrumentalni album odnosno projekt Gordana Muratovića, našeg prominentnog autora, skladatelja, aranžera, gitariste i producenta. U svojoj srži l’after life glazbeno možemo svrstati pod crossover žanr između saksofonskog jazz kvarteta i synth-wavea.

 

 

 

 

Srijeda, 27. travnja 2022., 20 sati

Mala dvorana INK

 

 

Neven Radaković/Ivana Vojnić Vratarić/Marko Vojnić/Ivan Dobran/Danilo Lola Ilić: DADA/NENE – Kako nešto pretvoriti u ništa bez da izgubi ono nešto

 

(2021.), 15 min, produkcija: Soundpainting platforma Pula, Bukanoise, Rondo Histriae

 

 

Intermedijalni performans koji problematizira odnos pokreta, slike, teksta, zvuka i prostora u kontekstu dijaloga. Plesačica u dijalogu sa slikarom. Glazbenik u dijalogu s vremenom. Tekst u dijalogu s prostorom. Prostor u dijalogu s čovjekom. Medij kao partitura za drugi medij koji je partitura za drugi medij. Koje su temeljne vrijednosti dijaloga? Je li svrha dijaloga transmisija osobnih misli i emocija? Ili prilika za generiranje nove vrijednosti koja nadilazi individualno, kroz međuljudsko (pa i umjetničko) – povezivanje?

 

 

Ivana Kalc: Sunshine on a gloomy day – Vane ( Rijeka, Hrvatska)

2021., 1 min, produkcija: UO Kabinet

 

 

Skok kao izraz sreće!

Film je nastao u sklopu participativnog online projekta ‘Svaki tjedan ples jedan’.

Umjetnička organizacija Kabinet svakog je  tjedna u 2021. godini objavila po jedan kratki video film pod hashtagom #onedanceeveryweek u kojem razni autori prikazuju ples kako da oni vide, doživljavaju i plešu.

 

Andrea Gotovina: KARAVAN

2020., 24 min, produkcija: Dramski i plesni studio Istarskog narodnog kazališta.

 

 

Karavan je eksperimentalni plesni film nastao kao odgovor na dvomjesečnu izolaciju. Predstavljajući se kao tabor koji putuje i koji traži svoje mjesto za stvaralaštvom prepustili smo se nizu slučajnih odabira, trenutaka i situacija. Svaki je susret bio dogovor, generalna proba, te ujedno i sama premijera. Tijekom dvadeset i pet minuta pratimo karavan koji putuje, traži svoje mjesto, useljava, biva u svojoj svakodnevici, iseljava i nastavlja. U svijetu prolaznosti i promjena svaki je kraj – novi početak.

 

 

__

 

Metakino Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

  • 19. travanj 2024.

    Ulaznice za autorsku predstavu Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” od danas u prodaji

    Pročitaj Više
  • 27. ožujak 2024.

    Svjetski dan kazališta obilježavamo razgovorom s Ivicom Buljanom o tendencijama u suvremenom teatru

    Pročitaj Više