KAZALIŠNO LJETO - intenzivni edukativni program DS

Danas započelo KAZALIŠNO LJETO – intenzivni edukativni program Dramskog studija INK.

Kako je Istarsko narodno kazalište bilo zatvoreno tijekom korona-krize, a rad Dramskog studija se preselio na internet, odlučili smo tijekom ljeta, kada su popustile stroge epidimiološke mjere našim članovima srednjoškolskog i studentskog uzrasta osmisliti desetodnevni intenzivni program. Stoga će se od 29. lipnja do 10. srpnja u Istarskom narodnom kazalištu održati po prvi put intenzivni edukativni program naziva KAZALIŠNO LJETO koji je namijenjen polaznicima Dramskog studija INK.

Program je koncipiran kao mala kazališna škola koja će polaznicima omogućiti da, na kraju dvotjednog procesa, samostalno, osmisle, pripreme i izvedu svoje kratke kazališne uratke. U tome će im pomoći dramski i plesni pedagozi Dramskog studija koji će, u središnjem dijelu programa, voditi radionice dramaturgije, koreografije i kreativnog pisanja.

Na program je prijavljeno 24 polaznika Dramskog studija.

Završne prezentacije održat će se u petak, 10. srpnja u 20h u INK-u.

Opis radionica:

*Junakov put*  – radionica uvoda u dramaturgiju

voditelj Aleksandar Bančić

Joseph Campbell je bio američki književni teoretičar koji je, istraživanjem mitova iz cijeloga svijeta, razvio teoriju da svaka priča sadrži iste elemente. U ovoj ćemo se radionici koristiti Campbellovom teorijom, istražiti elemente koje čine priču, analizirati razne primjere iz dramske književnosti, a sve kako bismo stvorili jasnu ideju o dramskoj strukturi koja će pomoći polaznicima da s lakoćom stvore svoja originalna kazališna djela.

*Koreografske prakse* –  radionica uvoda u koreografiju

Voditeljica Andrea Gotovina

Sama riječ koreografija prvotno je značila; plesna notacija – sustav znakova za bilježenje plesnih pokreta i figura. U novije vrijeme koreografija predstavlja umjetničko ostvarenje nekog sadržaja koristeći se izražajnim sredstvima plesa; režija plesa.

Međutim na pitanje „Kako stvoriti taj ples, jednostavno možemo reći „Stavi sebe u pokret.

Na ovoj radionici upoznati ćemo se s različitim koreografskim praksama, načinima stvaranja i određivanja koreografskih objekata, koji čine kostur koreografije te upisivanje tijela i pokreta u prostor i vrijeme. Jednostavnije rečeno upoznat ćemo se s načinima kako određenu ideju izraziti i oformiti fizičkim vokabularom.

*U potrazi za likom* – radionica kreativnog pisanja

voditeljica Marijana Peršić

Autori u potrazi za likovima ili likovi u potrazi za autorima?

Svaku priču nose likovi. Što utječe na nastanak lika? Kako kreirati lik? Američki dramatičar, mađarskog porijekla, Lajos Egri kaže da se likovi pronalaze svugdje oko nas, prepoznajemo ih i svi bi oni htjeli da su važni i da za njih imamo simpatije. U ovoj ćemo radionici istražiti i ponuditi okvir u izgradnji likova, stvarajući pritom svoje vlastite.