Na jučerašnjoj Svečanoj sjednici Grada Pule inauguriran je novi naziv velike dvorane INK povodom dvjestogodišnjice rođenja izgraditelja zdanja u kojoj Istarsko narodno kazalište danas djeluje – Pietra Ciscuttija u KAZALIŠNU DVORANU „Pietro Ciscutti“

 

„On koji potiče iz radničke obitelji, sve što ima stekao je sam, jedan je od onih koji su se ni iz čega podigli do „olimpijskih“ visina, a  zdanje što ga je k tome podigao dostojno je njegova kapitala.”  

 

Tako je opisao Pietra Ciscuttija Alfonso Pozzati, suradnik dvotjednika za kulturu listu “L’Arte” 1880. godine povodom prvog otvaranja Politeame Ciscutti

 

 

Pula je uvijek gajila vizionare. One koji vide ono što tek treba stići, a Pietro Ciscutti je, danas sa sigurnošću možemo reći, bio jedan od njih. 

 

Iako je kao mladić stigao iz Udina u Pulu, osjećao je kako mu je baš Pula konačni dom kojeg je želio učiniti što boljim mjestom za život.

 

Svoj veliki imetak ulagao je za boljitak zajednice, ulažući u obnovu starih zgrada i izradu projekata potpuno nove komunalne infrastrukture koja je omogućila širenje grada.

 

 

1854. Na današnjem Danteovom trgu, prvo je obnovio  crkvu Gospe od Milosrđa pa pored nje sagradio prvo suvremeno kazalište u gradu – TEATRO NUOVO. Čak je i sam car Franjo Josip I bio njegov gost.

 

Dvadeset i pet godina kasnije, 1879. potaknut će i financirat gradnju velikog zdanja – POLITEAME CISCUTTI, današnje zgrade Istarskog narodnog kazališta.

 

 

 

Zato će se u čast dvjestogodišnjice rođenja Pietra Ciscuttija, velikog dobrotvora i filantropa koji je omogućio da nam njegova ambicija i dalje pruža mjesto u kojem se kontinuirano susrećemo i uživamo u umjetnosti, od 5. Svibnja 2022. Velika dvorana INK imenovati  KAZALIŠNOM DVORANOM “PIETRO CISCUTTI”

 

  • 25. kolovoz 2023.

    U INK SE SNIMA FILM “SLUGA” PO SMAREGLINOJ OPERI

    Pročitaj Više
  • 23. kolovoz 2023.

    ZAPOČELI RADOVI NA UREĐENJU DVORANE „PIETRO CISCUTTI“

    Pročitaj Više