JON FOSSE DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST 2023.

5. listopada 2023. – Nobelova nagrada književnost za 2023. godinu dodijeljena je norveškom autoru Jonu Fosseu za “njegove inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom”.

 

Jon Fosse rođen je 1959. godine u Haugesundu u Norveškoj i najizvođeniji je norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena, a često ga se naziva i “novim Ibsenom”.

 

Photo: REUTERS

 

Njegov golemi opus sastoji se od djela različitih žanrova, od drama, romana, zbirki poezije, eseja, dječjih knjiga i prijevoda. Iako je Fosse danas jedan od najizvođenijih svjetskih dramatičara, postaje sve poznatiji i po svojoj prozi i stilu koji se naziva ‘Fosseovski minimalizam’.

 

“Svoj debitantski roman “Raudt, svart” odnosno “Crveno, crno”, emocionalno ogoljeno djelo koje se bavi temom suicida, objavio je 1983. godine. U kazališnom svijetu proslavio se nakon što je Claude Régy u Parizu 1999. postavio njegovu dramu “Nokon kjem til å komme” ili “Netko će doći”, a u kojoj radikalnom redukcijom jezika i dramske akcije, izražava najmoćnije ljudske emocije tjeskobe i nemoći jednostavnim, svakodnevnim pojmovima. Upravo zbog njegove sposobnosti da predoči čovjekovu izgubljenost, kao i kako mu ona paradoksalno može pružiti dublje iskustvo božanskog, smatra ga se jednim od najvećih inovatora u suvremenom kazalištu. U njegovim djelima pronalazimo toplinu i humor, kao i naivnu ranjivost u kontrastu s njegovim oštrim prikazima ljudskog iskustva” stoji u obrazloženju Švedske akademije.

 

 

Fosse je dobitnik niza nagrada, među kojima su i Ordre national du Mérite države Francuske, nagrada Ibsen i Europska nagrada za književnost. Njegova djela prevedena su na više od četrdeset jezika, a na hrvatskom jeziku možemo pročitati zbirku njegovih drama “Majka i dijete” te romane “Jutro i večer” i “Septologija I-II: Drugo ime”. A Fosseove drame imali smo prilike vidjeti i u hrvatskim kazalištima. U splitskom HNK Nenni Delmestre postavila je “Varijacije o smrti”, u Zagrebačkom kazalištu mladih 2008. igrala je predstava “Noć pjeva pjesme svoje” u režiji Dine Mustafića, a od četiri jednočinke iz zbirke “Majka i dijete” predstavu je napravio Dario Harjaček u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Fosseova drama “Majka i dijete” bila je i izbor Matije Ferlina u njegovoj prvoj režiji kao umjetničkog voditelja Istarskog narodnog kazališta u Puli, gdje je premijerno izvedena prošlog tjedna.

 

Fossea se već dugi niz godina isticalo kao mogućeg kandidata za književnog Nobela, no u utrci pretekao je i neke od najslavnijih svjetskih književnika koji su bili favoriti, poput britanskog pisca Salmana Rushdieja, američke spisateljice Margaret Atwood, japanskog pisca Harukija Murakamija, te mađarskog autora Lászlóa Krasznahorkaia.

 

(Izvor: Večernji list)

  • 12. lipanj 2024.

    KAZALIŠNI DOGAĐAJ SEZONE — Premijera remek djela “Dugo putovanje u noć” Eugenea O’Neilla u režiji višestruko nagrađivanog Ivice Buljana

    Pročitaj Više
  • 12. lipanj 2024.

    Duodrama “Majka i dijete” tijekom lipnja na festivalima u Mariboru i Umagu

    Pročitaj Više