Istarska županija podržala programe INK: Čakavska scena i Kazališna zima u Istri

16. veljače 2023. – Trinaestu sezonu zaredom, Istarska županija podržava program “Čakavske scene”, a podrška programu gostovanja “Kazališna zima u Istri” traje od 2015. godine. U sjedištu Istarske županije u Puli održalo se službeno potpisivanje ugovora o novoj podršci programima Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula kojem su prisustvovali istarski župan Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, te ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić, umjetnički voditelj Matija Ferlin i voditelj marketinga i odnosa s javnošću Marin Leo Janković.

 

 

„Vjerujem kako će osigurana sredstva znatno pomoći u realizaciji hvalevrijednih programa koji su usmjereni na očuvanje čakavskog narječja i daljnje razvijanje kulture u našoj Istri. Ovi će programi dodatno obogatiti kulturnu scenu našeg područja i biti izuzetno važni za promociju bogatstva naše tradicije i osoba koje su, poput Antonija Smareglie, razvijale istarsku kulturu“, kazao je župan Miletić.

 

Ravnateljica Jeromela Kaić je srdačno zahvalila Istarskoj županiji na kontinuiranoj potpori te se osvrnula na izazove suvremene kazališne produkcije, dok je umjetnički voditelj INK-a Ferlin ukratko predstavio predstojeće programe.

 

ČAKAVSKA SCENA KAO PRILOG OČUVANJU LOKALNE BAŠTINE

 

U okviru programa Čakavske scene na repertoar Istarskog narodnog kazališta dolazi dugoiščekivana inscenacija opere “Nozze Istriane” Antonia Smareglie u režiji Marina Blaževića i u izvedbi ansambla riječke opere. Velika koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, zasjati će u svibnju 2024. godine u novoobnovljenoj dvorani Pietro Ciscutti u Puli.

 

Smareglia, rođen 1854. godine u Puli, ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom svijetu svojim operama, solo popijevkama i instrumentalnim skladbama. Kao jedini hrvatski skladatelj čija je opera izvedena u prestižnom njujorškom Metropolitanu, njegovo djelo nosi kulturološku, umjetničku i edukativnu važnost. Izvođenje “Nozze Istriane” od iznimne je važnosti u promicanju lokalne baštinu i istarske kulture, naglašavajući značaj Pule i Rijeke u glazbenom nasljeđu.

 

 

KAZALIŠNA ZIMA U ISTRI – GOSTOVANJA INK DILJEM ISTRE

 

Platforma na kojoj počiva predloženi projekt je afirmacija kazališnog stvaralaštva Istre – regije koja se naslanja na koncepciju Istra – grad gdje je čitava regija, odnosno područje grad u kojem dolazi do kazališne – umjetničke interakcije poglavito tijekom zimskih mjeseci kada je ponuda kulturnih sadržaja, u odnosu na ljeto, mnogo skromnija.

 

Gostovanja vlastitih produkcija INK u gradovima i manjim mjestima diljem Istre doprinosi razvoju publike i vidljivosti kazališnog repertoara.

  • 19. travanj 2024.

    Marijana Peršić dobitnica nagrade za najbolji dramski i pedagoški rad

    Pročitaj Više
  • 11. travanj 2024.

    “Pravi izbor?” Dramskog i plesnog studija INK otvara 26. ASSITEJ na otoku Hvaru

    Pročitaj Više