INK PUTUJE: prošloga tjedna premijera u Subotici i gostovanje u ZKM-u

15. veljače 2024. -Ekipa Istarskog narodnog kazalište prošloga se tjedna zaputila u Suboticu na premijeru “Narodnog poslanika” – satirične predstave o najopskurnijim ljudskim osobinama, a potom i u Zagrebačko kazalište mladih s duodramom “Majka i dijete”.

 

PREMIJERA „NARODNOG POSLANIKA” U SUBOTIČKOM TEATRU 

 

U godini kada se obilježava jubilej, 160 godina od rođenja slavnog srpskog komediografa Branislava Nušića, Narodno pozorište Subotica na Sceni Jadran, premijerno će izvesti komediju “Narodni poslanik”. Režiju potpisuje Snežane Trišić, a predstava je nastala kao dio velike međunarodne koprodukcije između Istarskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta/kazališta/Nepszinhaz Subotica. Pulska je publika predstavu „Narodni poslanik“ imala prilike vidjeti u lipnju prošle godine, a u Subotici je premijerno izvedena u ponedjeljak 5. veljače u 19.30 sati.

 

 

“Kroz zajednički rad učimo jedni od drugih, istražujemo nove perspektive i kreiramo predstave koje imaju širi kulturni utjecaj. Regionalna suradnja je način da se kazalište pozicionira kao globalno relevantna umjetnost, čime se jača njegova uloga u oblikovanju društva. Kroz koprodukcije donosimo različite stilove, estetike i teme na naše pozorišne daske, pružajući publici jedinstvene umetničke doživljaje. Ova razmjena stvara ne samo kulturni dijalog, već i prijateljstva i veze koje traju. U suštini, suradnja s kazalištima iz regije je ključna za stvaranje otvorenog, globalnog kazališnog prostora u kojem se umjetnici i publika osjećaju povezano” – naglasio je povodom premijere Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta u Subotici.

 

U predstavi igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa i naše glumačke snage Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Luka Mihovilović.

 

 

 

DUODRAMA “MAJKA I DIJETE” PREMA TEKSTU NOBELOVCA JONA FOSSEA GOSTOVALA JE U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

 

“Majka i dijete” jedan je od ranijih dramskih tekstova norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan naslov nevjerojatnom preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.

 

 

“Stil pisanja Jona Fossea potaknuo je u meni snažne asocijacije na pokret i fizičku akciju, notifikacijske prakse u kontekstu kazališta. Njegova upotreba jezika obiluje jednostavnošću, s kratkim rečenicama i naglašenim ponavljanjem odabranih fraza i riječi. Ovaj specifičan pristup stvara snažnu prisutnost ritma koji me kao umjetnika usmjerenog na scensku prisutnost duboko podsjeća na koreografske partiture. Riječi doživljavam kao pokret u koreografiji. Pokretom ili riječima gradim koreografske slike u službi prisutnosti. Fosseov književni izričaj mogu usporediti s konceptom slobodne strukture u koreografskoj praksi” – rekao je redatelj Matija Ferlin uoči lanjske premijere predstave u Puli.

 

 

U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsustva iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti.

 

6. i 7. veljače pred rasprodanim gledalištem Zagrebačkog kazališta mladih, predstavu “Majka i dijete” izveli su Jadranka Đokić i Ugo Korani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 19. travanj 2024.

    Ulaznice za autorsku predstavu Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” od danas u prodaji

    Pročitaj Više
  • 27. ožujak 2024.

    Svjetski dan kazališta obilježavamo razgovorom s Ivicom Buljanom o tendencijama u suvremenom teatru

    Pročitaj Više