CACCIA LONTANA U LONDONU od 20-22. KOLOVOZA!

8. kolovoza 2019. –

 

Londonska objava ovdje: https://www.opera-in-the-city.com/caccia-lontana

Vrijedna umjetnička suradnja ostvarena tijekom ove kazališne sezone u koprodukciji dvaju kazališta (INK – Gradsko kazalište Pula i HNK u Varaždinu) na scenu je donijela hrvatsku, ali i praizvedbu u Ujedinjenom Kraljevstvu, opere „Caccia lontana” Antonia Smareglie.

Opera u režiji višestruko nagrađivanog redatelja Ozrena Prohića te u izvedbi sopranistice Jelene Štefanić, mezzosopranistice Sofije Cingula i uz klavirsku pratnju vrsnog mladog dirigenta Stjepana Vugera, izvodi se u kombinaciji s dokumentarnim filmom autora Dražena Krešića i Julie Klier za produkciju Droolia UFO.

Ne čudi stoga, da je ova kombinacija dvaju umjetničkih žanrova, nakon pulskih i varaždinskih premijera i izvedbi prošla i međunarodnu selekciju londonskog festivala „Opera in the City 2019“ te je izabrana za samo otvaranje festivala. Ukupno tri predstave odigrat će se u Bridewall Theateru u Londonu od 20. do 22. kolovoza 2019. godine.

„Opera in the City Festival“ jedan je od poznatijih svjetskih festivala na kojemu se ostvaruju suvremeni koncepti i promišljanja operne scene. „Rijetko izvođeni komadi, nova djela i multidisciplinarni projekti s fokusom na međunarodne suradnje obećavaju jedinstvenu sezonu: uključujući operu s daškom jazza koja Othella smješta u svijet ragbija, ljubavnu priču ispričanu kroz Vivaldija i Goethea, englesku praizvedbu „Caccie lontane“ ponovno otkrivenog hrvatsko-talijanskog skladatelja Antonija Smareglie koju prezentiraju Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu te suvremenog sci-fi glazbenog teatra o modi i smaku svijeta.“

Izvrsne kritike i osvrti na dosadašnje izvedbe Caccie lontane ovom su selekcijom te pozivom za sudjelovanje na festivalu na najbolji način opravdani, a brojčano mali, ali u umjetničkome smislu snažan ansambl, dobiva nesvakidašnju priliku za promociju hrvatske kulturne baštine u širem europskom kontekstu. Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dokazuju kako je moguće producirati vrhunske operne predstave i izvan mainstreama velikih nacionalnih opernih kuća.

U godini u kojoj se obilježavaju i 165. obljetnica rođenja i 90. obljetnica smrti skladatelja Antonia Smareglie, koprodukcijska izvedba njegove diplomske opere Caccia lontana nije samo dala nužan obol zaslužnom hrvatsko-istarskome umjetniku već se i pokazala vizionarskom u promišljanju opernih uprizorenja u kontekstu modernih svjetskih kazališnih stremljenja.

Makar je za života, skladatelj rođen u Puli, glazbenik talijansko-hrvatskih gena, bio dosta izvođen, među ostalima i u milanskoj La Scali, venecijanskom Teatru La Fenice,  Bečkoj dvorskoj operi i jedini je naš kompozitor čija je opera izvedena u Metropolitan operi, posmrtno je gotovo zaboravljen. Stoga  je ponovno vraćanje na scenu njegova djela pred kojim je sada i londonska premijera, doista poziv koji se ne propušta.

Gostovanje su omogućili: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija Upravni odjel za kulturu, Varaždinska županija, Grad Pula, Grad Varaždin, Turistička zajednica Grada Pule, Calucem d.o.o. Pula.

https://www.hnkvz.hr/opera-<wbr></wbr>caccia-lontana-u-londonu/

  • 12. lipanj 2024.

    KAZALIŠNI DOGAĐAJ SEZONE — Premijera remek djela “Dugo putovanje u noć” Eugenea O’Neilla u režiji višestruko nagrađivanog Ivice Buljana

    Pročitaj Više
  • 12. lipanj 2024.

    Duodrama “Majka i dijete” tijekom lipnja na festivalima u Mariboru i Umagu

    Pročitaj Više