Barufe najbolja predstava na 42. Danima satire Fadila Hadžića

Prenosimo tekst iz Obrazloženja odluka Ocjenjivačkog suda:

Velika nagrada „Večernjeg lista“ za najbolju predstavu u cjelinu dodjeljuje se predstavi  Barufe“ Carla Goldonija – Predraga Lucića u režiji Vite Taufera i izvedbi Gledališča Koper, Istarskoga narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Slovenskoga narodnog gledališča Nova Gorica, Stalnoga gledališča Trst.

Prvo su postojale Goldonijeve “Ribarske svađe”, a danas bi bilo teško u Hrvatskoj pronaći zaljubljenika u kazalište koji u svom sjećanju nema spremljene kazališne divove poput Ivice Vidovića ili Borisa Dvornika koji su igrali u toj predstavi, jer čak nekoliko verzija “Ribarskih svađa” ušlo je u anale hrvatskog  teatra. Ali tada je Predrag Lucić te iste “Ribarske svađe” smjestio u splitsku Varoš. Taj punokrvni splitski tekst u velikoj je koprodukciji  Gledališča Koper, Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica i Stalnog gledališča Trst, postao  priča iz Europske unije, priča o Mediteranu čiji temperament, glasnost, jezičavost i dirljivost ne može promijeniti ni žilet žica. Tako je nastala predstava “Barufe” u kojoj zadivljuje način na koji se jezičnim bravurama uz obilje životopisnih psovki isprepliću hrvatski, istrijanski, slovenski i talijanski, u kojoj se trača, ljubi, svađa i udara, sve to na entoj potenciji temperamenta kakav samo more stvara. Glumci od prve scene doslovno daju i više od maksimuma,  njihovi su udarci pravi, padovi evidentno bolni, emocije pune… Istrest će publici stari tepih u lice, zaliti je vinom, ponuditi svježe friganim srdelama i zaraziti je nevjerojatnoj energijom. Oni glume dvjesto na sat i tom su nas brzinom vratili u neka blažene dane djetinjstva, sretne dane teatra iz kojeg se izlazi sa velikim osmijehom  na licu.

Od pet ravnopravnih glumačkih uloga, glumačka nagrada 42. dana satire Fadila Hadžića dodjeljuje se za ulogu Đovanina Temperina u predstavi „Barufe“ Carla Goldonija – Predraga Lucića u režiji Vite Taufera i izvedbi Gledališča Koper, Istarskoga narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Slovenskoga narodnog gledališča Nova Gorica, Stalnog gledališča Trst, glumcu KRISTIJANU GUČEKU.

 

On je cijelo vrijeme mrtav pijan, i još slomljenog srca… Trči scenom sa sjekirom u ruci, tuče se s ljubavnim protivnikom, svađa sa ženom koju voli, njenom obitelji… Zahtjevna je to uloga, hod po rubu, jer lako je skliznuti u nepotrebnu karikaturu. No, ovaj se glumac toj ulozi daje svom svojom snagom, do zadnje glumačke stanice u svom tijelu, ostavljajući publiku, koja mu na sceni diše za vrat, zadivljenu, a bogami i pomalo u strahu od sjekire.

Ocjenjivački sud je radio u sastavu: GORAN GRGIĆ (dramski umjetnik, nacionalni prvak) – predsjednik, ANA PROLIĆ (dramaturginja) i BOJANA RADOVIĆ (novinarka i kazališna kritičarka “Večernjeg lista”) – članice.

 

Srdačne čestitke Kistijanu i svim koproducentima i svima koji su sudjelovali u stvaranju ove predstave!