TKO JE AUGUSTO BOAL?

7. ožujka 2023. –

 

 

TKO JE AUGUSTO BOAL?

 

Rođen 16. ožujka 1931. u Riju de Janeiru kao najmlađi sin pekara Joséa Augusta Boala, doseljenika iz Portugala i njegove supruge Albertine. Još kao desetogodišnjak, pod utjecajem prve brazilske sapunice “Em Busca da Felicidade”, mali se Augusto
počeo igrati kazališta.

 

U srednjoškolskim se danima, uz ljubav za čitanje i pisanje, javlja kod Augusta i ljubav prema kemiji. Prema želji svoga oca upisuje studij kemije na brazilskom sveučilištu.

 

1952.g. diplomira i postaje doktor kemije. Za vrijeme specijalizacije na Columbia University u New Yorku, Augusto sluša predavanja Johna Gassnera, američkog dramskog pisca.

 

 

Po povratku u Brazil zapošljava se kao umjetnički direktor Teatro Arena u São Paulu. Ubrzo, pod utjecajem pedagoga Paula Freirea, započinje rad na nekoliko projekata kojima želi potaknuti ugnjetavano stanovništvo na aktivno sudjelovanje u rješavanju društvenih problema.

 

Nakon vojnog puča 1964.g., politička se situacija u Brazilu zaoštrava i rad progresivnih umjetnika poput Boala predstavlja prijetnju za vlastodršce. 1971.g. nakon nekoliko prijetnji smrću Boal biva uhićen i mučen. Puštaju ga nakon tri mjeseca zbog velikog pritiska međunarodne zajednice intelektualaca (Jedan od njih bio je i Jean Paul Sartre). U strahu od odmazde bježi s obitelji iz Brazila u Argentinu gdje svoje ideje o kazalištu kao sredstvu  oslobađanja čovjeka pretače u knjigu pod nazivom “Kazalište potlačenih”.

 

 

Kazalište potlačenih uskoro postaje naziv kojim Boal objedinjuje seriju tehnika čiji je zajednički cilj pomoći potlačenima da osvijeste svoju poziciju u društvu i porade na tome da je promijene. Selidbom u Pariz, gdje predaje na Sorbonni, Kazalište potlačenih se širi svijetom i nadilazi kontekst u kojem je nastalo. Boal se vraća u Brazil 1986.g. gdje razvija Centar Kazališta
potlačenih – Rio, te od 1992. do 1996. vrši dužnost vijećnika Gradskog vijeća Rio de Janeira.

 

Tijekom tog razdoblja razvija Legislativno kazalište kao pokušaj stvaranja direktne demokracije kroz kazalište. Cilj
mu je želje naroda pretočiti u zakon. Osim politikom bavi se i projektima rješavanja problema nasilja, ljudskih prava i kvalitetom edukacije.

 

 

Godine 2008.g. nominiran je za Nobelovu nagradu za mir, a 2009.g. ITI UNESCO ga je proglasio Svjetskim ambasadorom kazališta.

 

Umro je 2. svibnja 2009.g.

 

Dramski studio INK je prije dvadesetak godina prigrlio tehnike Augusta Boala u radu s djecom i mladima kao vrlo uspješne metode prevencije i razrješenja konfliktnih situacija, ali i kao odlične glumačke vježbe. Neizmjerna nam je čast bila ugostiti Augusta Boala na 14. Međunarodnom kazališnom festivalu mladih 2008.g. gdje je vodio radionicu zadnjih eksperimenata na polju kazališta i edukacije.

 

Nastavljamo s radom dalje!

 

VIVA BOAL!

  • 13. svibanj 2024.

    U iduća dva tjedna pogledajte završne prezentacije polaznika Dramskog i plesnog studija INK

    Pročitaj Više
  • 11. travanj 2024.

    “Pravi izbor?” Dramskog i plesnog studija INK otvara 26. ASSITEJ na otoku Hvaru

    Pročitaj Više