DRAMSKI STUDIO

Aktivnosti Dramskog studija

 

 

SCENSKE IGRE

 

Namijenjeno djeci, osnovnoškolcima od 1. do 4. razreda.

Kroz igre, vježbe i improvizacije upoznavanje djece sa scenskim stvaranjem i izvođenjem, te nekim kazališnim pojmovima i dramskim tehnikama. Pored osnovne dramske aktivnosti igre upoznavati ih i s dramatizacijom prema predlošcima bajki, basni, ili priča nastali iz improvizacije, igrom uloga, pripovijedanjem, kao i razvijanjem kreativnosti u izvođenju jednostavnih dramskih zadataka. Aktivnostima se razvija govor, izražavanje i stvaralaštvo istovremeno s razvijanjem vlastitog promišljanja svijeta koji ih okružuje.

Grupe imaju susrete jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

Voditeljica: Marijana Peršić

 

 

DRAMSKI PRAKTIKUM

 

Namijenjeno polaznicima osnovnoškolcima od 5. do 8. razreda, i srednjoškolcima. Kroz složenije vježbe, uz primjenu raznih tehnika i metoda (improvizacija, kazalište slika, forum kazalište, kreativno pisanje, rad na priči, liku, ulozi) u dramskom prostoru potiče se djecu i mlade na kritičko promišljanje i kreativno rješavanje problema. Rad se bazira na stvaralačkom procesu. Nastoji se polaznike upoznati s teorijom i praksom određenih povijesnih kretanja unutar kazališne umjetnosti. Cilj rada je angažirati polaznike u stvaranju, promišljanju i izražavanju.

Grupe imaju susrete jednom tjedno u trajanju od 120 minuta.

Voditelji: Marijana Peršić ili Aleksandar Bančić

 

 

 

STORYTELLING

 

Ova radionica, namijenjena mladima od 7. razreda nadalje, bit će posvećena pričama i kako ihuspješno ispričati. Naši životi i većina ljudskih aktivnosti temelji se na pričama pa tako i kazalište.
Priča je u srži kazališta.
Što bolje shvatimo priču, kako se ona stvara i što je dovelo do njena stvaranja bit će nam lakše shvatiti i stvarati kazalište.
Na radionici ćemo se baviti vrstama priča, analizom strukture priča, stvarat ćemo svoje originalne priče, obrađivati narodne priče te učiti vještine usmenog pripovijedanja. Završni rad bit će predstava pripovjednog kazališta.

Radionica se održava jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

Voditelj: Aleksandar Bančić

 

 

 

DRAMATIZACIJA, radionica kreativnog pisanja

 

Što je dramatizacija?
Što sve može biti predložak za dramatizaciju? Kako dramatiziramo?Putem individualnih i grupnih vježbi razvijati svoju kreativnost u stvaranju dramskih uradaka.
Radove ćemo okupiti u digitalnoj knjižici, i pred publikom održati njihovo dramsko čitanje.
Namijenjeno polaznicima od 7. razreda nadalje.

Radionica se održava jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

Voditeljica: Marijana Peršić

 

 

 

 

KAZALIŠNI SAT

 

Kazališni sat je aktivnost koju, uz stručno vodstvo umjetničkih pedagoga, organizira Istarsko narodno kazalište kako bi se sugrađani, ponajviše školarci, što bolje upoznali sa zgradom i djelatnostima Kazališta.

Tijekom vođenja posjetitelji upoznaju povijest zgrade, njenu baštinsku, estetsku, umjetničku i društvenu vrijednost.

 

Upoznaju se s:

 

  • različitim, namjenski definiranim prostorima zgrade koje u redovnom programu Kazališta ne bi vidjeli (prostore iza pozornice, pozornicu, garderobe, kabine za ton, svjetlo…)
  • ljudima, djelatnicima kazališta koji rade na različitim poslovima
  • programom
  • kazalištem kao galerijskim prostorom

 

Više informacija o kazališnom satu pogledajte ovdje