DRAMSKI STUDIO

Aktivnosti Dramskog studija

 

 

SCENSKE IGRE

 

Namijenjeno djeci, osnovnoškolcima od 1. do 4. razreda.

 

Kroz igre, vježbe i improvizacije upoznavanje djece sa scenskim stvaranjem i izvođenjem, te nekim kazališnim pojmovima i dramskim tehnikama. Pored osnovne dramske aktivnosti igre upoznavati ih i s dramatizacijom prema predlošcima bajki, basni, ili priča nastali iz improvizacije, igrom uloga, pripovijedanjem, kao i razvijanjem kreativnosti u izvođenju jednostavnih dramskih zadataka. Aktivnostima se razvija govor, izražavanje i stvaralaštvo istovremeno s razvijanjem vlastitog promišljanja svijeta koji ih okružuje.

 

Grupe imaju susrete jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

 

Voditeljica: Marijana Peršić

 

 

DRAMSKI PRAKTIKUM

 

Namijenjeno polaznicima osnovnoškolcima od 5. do 8. razreda, i srednjoškolcima. Kroz složenije vježbe, uz primjenu raznih tehnika i metoda (improvizacija, kazalište slika, forum kazalište, kreativno pisanje, rad na priči, liku, ulozi) u dramskom prostoru potiče se djecu i mlade na kritičko promišljanje i kreativno rješavanje problema. Rad se bazira na stvaralačkom procesu. Nastoji se polaznike upoznati s teorijom i praksom određenih povijesnih kretanja unutar kazališne umjetnosti. Cilj rada je angažirati polaznike u stvaranju, promišljanju i izražavanju.

 

Grupe imaju susrete jednom tjedno u trajanju od 120 minuta.

 

Voditelji: Marijana Peršić i Luka Mihovilović

 

 

KAZALIŠTE ZA STARIJU DOB

 

Radionica Kazalište za stariju dob integrirana je platforma koja potiče kreativnost, izražavanje i tjelesnu aktivnost. Obuhvaća različite kazališne umjetnosti kojima će polaznici upoznati i otkriti svijet pokreta i plesa, vlastiti izvedbeni i glumački potencijal, tehnike improvizacije i pripovijedanja, kao i analitičkog gledanja predstava. Ovakva vrsta radionice ne samo da potiče tjelesnu aktivnost i održavanje kondicije kod starijih osoba, već i doprinosi poboljšanju mentalnog zdravlja, samopouzdanja i kvalitete života umirovljenika.

 

Kroz različite aktivnosti kao što su vježbe glume, improvizacije, čitanje tekstova i njihovo izvođenje u obliku kraćih etida, sudionici imaju priliku otkriti svoj kreativni potencijal i izgraditi samopouzdanje.

 

Radionica potiče umirovljenike na druženje i stjecanje novih prijateljstava smanjujući osjećaj izolacije dok vježbe glume i improvizacije potiču umirovljenike da razmišljaju brže, budu kreativniji i poboljšaju kognitivne sposobnosti. Gluma pruža emocionalni izlaz, a izražavanje svojih  osjećaja na pozitivan način smanjuje stres i anksioznost.

 

Sudjelovanje u radionici pomaže umirovljenicima da razviju veće samopouzdanje i osjećaj postignuća kao i istraživanje svoje kreativne strane te se izraziti na jedinstven i autentičan način.

 

Glumačke igre pružaju priliku za smijeh, zabavu i opuštanje, a aktivnosti poput učenja teksta i improvizacije pomažu u očuvanju memorije i mentalne agilnosti.

 

Radionica se izvodi jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

 

Voditelji: Andrea Gotovina, Marijana Peršić i Luka Mihovilović

 

KAZALIŠNI SAT

 

Kazališni sat je aktivnost koju, uz stručno vodstvo umjetničkih pedagoga, organizira Istarsko narodno kazalište kako bi se sugrađani, ponajviše školarci, što bolje upoznali sa zgradom i djelatnostima Kazališta.

 

Tijekom vođenja posjetitelji upoznaju povijest zgrade, njenu baštinsku, estetsku, umjetničku i društvenu vrijednost.

 

Upoznaju se s:

 

  • različitim, namjenski definiranim prostorima zgrade koje u redovnom programu Kazališta ne bi vidjeli (prostore iza pozornice, pozornicu, garderobe, kabine za ton, svjetlo…)
  • ljudima, djelatnicima kazališta koji rade na različitim poslovima
  • programom
  • kazalištem kao galerijskim prostorom

 

Više informacija o kazališnom satu pogledajte ovdje