8. KAZALIŠNA ZIMA U ISTRI

7. ožujka 2022. –

 

KONFERENCIJA POVODOM 8. KAZALIŠNE ZIME U ISTRI

 

U petak, 4. ožujka 2022. u 11 sati održala se konferencija za medije povodom manifestacije 8. Kazališna zima u Istri.

Na konferenciji su nazočili: Pročelnik za kulturu Istarske županije, gdin. Vladimir Torbica, ravnateljica INK, gđa. Gordana Jeromela Kaić i umjetnički voditelj INK gdin. Luka Mihovilović.

 

Vladimir Torbica, Gordana Jeromela Kaić, Luka Mihovilović

 

Predstavnike medija pozdravio je umjetnički voditelj INK, Luka Mihovilović koji je najavio gostovanje predstava u četiri istarska grada unutar pet dana. Osvrnuo se kako je komunikacija sa Pučkim otvorenim učilištima u Istri bila divna jer se ponovno obnovilo pitanje snažne kulturne potrebe dolaska Istarskog narodnog kazališta u manja mjesta, te se radi na postizanju kontinuirane suradnje tijekom cijele godine.

Ovoga puta predstave će se odigrati u Buzetu, Novigradu, Bujama i Rovinju tijekom ožujka mjeseca, a kazališta u Istri odabrala su predstave Furbaćona 2, Mistero Buffo i po prvi puta dječju predstavu Beskrilci u oblacima.

 

Ravnateljica INK, gđa. Gordana Jeromela Kaić rekla je kako je zadovoljna što smo i ove godine dobili sredstava za već tradicionalnu manifestaciju Kazališna zima u Istri i da budućnost kazališta vidimo u takvoj suradnji. Igranje predstava INK kroz cijelu godinu u manjim mjestima čini od Istre platformu u kojoj se povećava izvedbeni kapacitet, angažiraju se glumci i povećava vidljivost samog repertoara.

 

Kazališna zima u Istri upotpunjuje kulturnu ponudu u dijelu godine koji je „tiši“ u manjim mjestima, te čini most između ljetnih događaja kada je sve življe.

 

Gdin. Vladimir Torbica rekao je kako Istarska županija potpomaže rad INK već dugi niz godina sa intencijom da bude puno prisutnije u Istri. Iz proračuna Istarske županije financiraju se dvije umjetničke linije, a to su Čakavska scena i Kazališna zima u Istri, a zanimljivo je kako se te dvije linije uvijek spajaju čineći divan sklad u slavu istarskog dijalekta.

 

Osvrnuo se na otvaranje renovirane scene u Novigradu koja će svojim prostornim i tehničkim mogućnostima moći prihvatiti i zahtjevnije predstave.

 

Zaključio je kako je Kazališna zima u Istri definitivno kao kapljica radosti u ovo tmurno vrijeme Covida koji se, nadamo se, završava, ali nažalost počinje druga pošast – rat. Ove predstave donijet će olakšanje i osmijeh ljudima na lice i to je suština kazališnog djelovanja.

 

KAZALIŠNA ZIMA U ISTRI

 

FURBAĆONA 2
Buzet, 09.03.2022. | 19 sati
Novigrad, 10.03.2022. | 19 sati
Buje, 11.03.2022. | 19 sati

MISTERO BUFFO
Rovinj, 28.03.2022. | 20 sati

BESKRILCI U OBLACIMA
Rovinj, 30.03.2022. | Organizirana posjeta

  • 19. travanj 2024.

    Ulaznice za autorsku predstavu Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” od danas u prodaji

    Pročitaj Više
  • 27. ožujak 2024.

    Svjetski dan kazališta obilježavamo razgovorom s Ivicom Buljanom o tendencijama u suvremenom teatru

    Pročitaj Više